Следвайте ни

Днешната акция по издирване на сноубордиста в Рила е без успех

viber icon

Без резултат завърши и днешната акция по издирване на изчезналия в неделя сноубордист на планинските спасители  в Рила планина. Днес сутринта десет спасители са провели търсене в района, където се предполага, че е изчезнал младият мъж, съобщи пред журналисти ръководителят на благоевградския отряд на Планинската спасителна служба /ПСС/ Георги Ботев, цитиран от БТА.

Ботев посочи, че теренът е изключително труден, а условията в последните дни допълнително са усложнили ситуацията. В издирването до момента са участвали екипи от Благоевград, Банско, Разлог и София, както и обучени кучета. Използвани са и детектори за търсене на затрупани от лавини хора, но периметърът, който се проверява е огромен и е трудно да се локализира с точност къде е изчезналият мъж.

Туристът е в неизвестност от неделя следобед. Сигнал за изчезването му е подаден около 17.30 часа на 21 март от негов приятел, с когото са се спуснали заедно по ски писта "Картала" над Благоевград, но и извън нея. Акцията по издирване на изчезналия мъж започва веднага и продължава и през следващите дни. Поради лоши метеорологични условия в планината и опасност за планинските спасители, акцията беше преустановена за два дни и подновена отново днес.

Ръководителят на благоевградският отряд спасители днес заяви, че ще направят всичко по силите им да разрешат този случай и да открият сноубордиста. Акцията обаче ще продължи най-вероятно след около десетина дни, защото предстои затопляне на времето, което прави лавинната опасност висока. За да се осигури безопасността и на планинските спасители, преди подновяване на издирването ще бъдат направени лавинни тестове. Предстои районът ще бъде повторно обходен и от група планински спасители с кучета.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?