Следвайте ни

Днес празнуват светлите и огнените имена

На днешния ден празнуват хората, носещи най-светлите имена. На 6 февруари е именият ден на всички, кръстени на светлината. Това са  Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светлин, Светльо, Светла, Светослав, Светослава,Фотий, Фотин, Фотина.

Православната църква чества днес Св. Фотий. Той е светецът-покровител на всички, чиито имена съдържат светлина или неин символ в името си.

Св. равноапостол Фотий е Цариградски патриарх. Умира в заточение на 6 февруари 891 година. Патриарх Фотий се е борил против изопачаванията на християнството и често влизал в разногласие с византийските императори. В зависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и пак възстановяван на патриаршеския престол.

С неговото име и ревностен християнски дух е завинаги свързана и българската история, защото именно патриарх Фотий убеждава Константин Философ да проповядва християнството сред славяните. Той пише изключително ценен исторически документ - обширно послание върху християнската вяра и живот, адресирано до българския цар Борис І.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?