Следвайте ни

Днес празнуват българските общини

viber icon

12 октомври е Ден на българската община. През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова традиция в историята на българските общини, която да свързва миналото, настоящето и бъдещето на местното самоуправление в България, делегатите на Общото събрание на Националното сдружение на общините вземат решение за отбелязването на този ден.

Той не е избран случайно - на тази дата през 1882 г. в брой 117 на "Държавен вестник" е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него за първи път се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.

Целта на общото отбелязване е да се популяризира дейността на местната власт, да се постигне по-добро обществено разбиране за ролята й в развитието на обществото, както и да се стимулира по-активно гражданско участие в процесите на управление на местно ниво. Всяка община избира как и с какви дейности да чества 12 октомври съобразно местните традиции и особености. Традиционният Ден на отворените врати в общините в страната тази година ще бъде по-ограничен заради мерките в условията на пандемия.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?