Следвайте ни

Днес е много голям християнски празник, ето кои имена празнуват

viber icon

21 ноември, или Въведение Богодорнично, е известен като Ден на християнското семейство. Това е денят, в който се почита православната християнска младеж и семейство.

Ден, в който малката Мария е заведена в Йерусалим, за да се посвети на богослужение. Обречена още преди раждането си да бъде Божия майка, на три годишна възраст Мария се отделя от своите родители и сама поема по стъпалата към храма, където я посреща Първосвещеник Захария – бащата на Св. Йоан Кръстител.

Въведение Богородично датира от 715 г.

Празникът е наричан още Вълча Богородица, защото само Тя, Божията майка, имала дарбата да въздейства над дивите животни. Имен ден празнуват Вълчо, Вълкан, Вълко, Въло, Вълкана.

Тъй като празникът попада в периода на Коледните пости, на трапезата трябва да има постни храни. По изключение, може да присъства и рибата.

Празникът се отбелязва като семейството се събира около трапезата – начин, по който всички да си припомнят какъв е смисълът на думата “семейство” и неговото единство. Празникът създава не само настроение, но и повод да се предадат много ценности и навици в по-младите поколения, каквото е и едно от основните значения на семейството – да възпитава!

На този празник цялото семейство отива на църква – символично почитане на въвеждането на малката Мария в храма. А посланието, което този “ритуал” носи е към родителите, които не трябва да забравят духовните задължение към своите деца.

Силно вярващите се изповядат в деня преди 21-ви ноември.

Народните вярвания гласят, че на този ден се гадае за времето през следващата годината. Ако денят е топъл и сух – очаква ни студена зима, сухо лято и бедна реколта. За да бъде зимата снежна, лятото дъждовно и реколтата богата – на 21-ви ноември трябва да вали дъжд или сняг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?