Следвайте ни

Днес е дебатът за България в Брюксел, Европа влиза в спалнята на премиера

viber icon

Върховенството на закона и основните човешки права в България са тема на дебат в Европарламента, който ще се проведе днес от 17 часа. Депутатите в Брюксел обаче искат да надникнат и в спалнята на премиера. "Барселонагейт“, записите и снимките на българския министър-председател, изтекли в последните месеци в публичното пространство, прибързаните промени в Конституцията - това са част от допълнителните темите, по които Европейският парламент е пратил 29 въпроса до главния прокурор Иван Гешев, премиера и кабинета.

Инициатори на дебата са евродепутатите Радан Кънев от ДБ/ЕНП и Елена Йончева от БСП/ПЕС. Искането за дебата, официално депозирано в деловодството на ЕП от Радан Кънев през август, е подкрепено от 55 европейски депутати.

В демократичната история на България това е безпрецедентен дебат,

написа Йончева в Туитър. Не организираме дебат срещу държавата, а в интерес на българските граждани, категоричен е Радан Кънев. 

Политическа акция на евродепутати, решили да вдигнат авторитета си, нарече предстоящия дебат депутатът от ГЕРБ Тома Биков. 

Дебатът е продължение на изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Неин председател е нидерландската евродепутатка Софи инт Велд. Групата е част от Комисията за правосъдие и вътрешен ред LIBE на Европейския парламент.

Депутатите в Брюксел искат да разберат още дали българският главен прокурор Иван Гешев работи по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за която има твърдения, че е свързана с премиера Бойко Борисов.  

Евродепутатите се интересуват дали има разследвани и обвинени политици

- от опозицията или от управляващите, както и как правителството и прокуратурата ще гарантират, че реформите, които формално са направени, ще се превърнат в реални резултати срещу корупцията.

Въпросите към правителството са свързани с предложенията за промени в Конституцията, реформата в прокуратурата, проблема с безконтролния главен прокурор.

Цитиран е годишният доклад на Съвета на Европа, че медийната среда се влошава, собствеността на медиите е непрозрачна.

Седмица преди днешния дебат България получи критики за състоянието на съдебната власт, безконтролността и безотчетността на главния прокурор и състоянието на медиите в доклада на ЕК за върховенството на закона в страните членки.

Комисията LIBE проведе заседание за ситуацията в България на 28 август, на което бяха поканени главният прокурор Иван Гешев и премиерът Бойко Борисов. На изслушването тогава присъства вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Преди заседанието на 5 октомври от прокуратурата изпратиха в Брюксел подробни отговори на въпросите на евродепутатите на цели 25 страници.

Премиерът Борисов не обяви предварително дали ще пътува за Брюксел.

Преди дни той се завърна от извънредното заседание на Европейския съвет, където получи подкрепа за действията на кабинета от председателя на ЕНП Доналд Туск.

Обсъждането днес е втора част от процедура, след като на 1 октомври Комисията по граждански свободи на ЕП LIBE одобри с 35 срещу 30 гласа проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България. 

Очаква се резолюцията да бъде гласувана окончателно от Европарламента на 8 октомври. 

Освен темата за България дебати в ЕП започват и по темата за новия механизъм за общо наблюдение на състоянието на демокрацията, правовата държава и основните права. Ще бъдат разгледани и условията, при които европейските средства ще бъдат ограничавани или спирани в случаи на погазване на върховенството на закона и корупция.

 

След дебата за Унгария и Полша:  ЕС с нов контролен механизъм и наказания за сгафили еврочленки

Дебат за върховенството на закона в Унгария и Полша доведе до резолюция, която ще засегне повече държави в ЕС. Гласуваната на 16 януари 2020 г. резолюция съдържа параграф, който изисква финансови мерки срещу държавите, незачитащи принципите на правовата държава.

Текстът, подкрепен от 448 евродепутати, гласи: ЕП „отново изразява своята позиция относно предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно защитата на бюджета на Съюза в случаите на незачитане на принципите на правовата държава в държавите членки и призовава Съвета да започне междуинституционални преговори възможно най-скоро“. Поправката бе внесена от евродепутати от групите на социалистите, либералите, зелените и крайнолевите. Резолюцията бе подкрепена и от групата на ЕНП.

Депутатите призоваха да бъдат наказани финансово правителствата на Виктор Орбан в Унгария и управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ заради посегателства над независимостта на съдебната система, свободата на медиите и автономията на висшите училища. Двете държави са в наказателна процедура по чл. 7 от Договора за Европейския съюз, според който могат да бъдат лишени от право на глас в европейските органи, равняващо се на замразяване на членството им.

„Правителството на Виктор Орбан трябва да бъде наказано - спрете му парите!“, призова унгарският опозиционен евродепутат от левицата Шаба Молнар.

Приетата резолюция призовава за въвеждане на нов „механизъм на ЕС за демокрацията, принципите на правовата държава и основните права“, който да прави „ежегодна независима оценка (...) на спазването от страна на всички държави членки на ЕС на ценностите на ЕС, наред със специфични за всяка държава препоръки“.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

05.10.2020 | 15:06

ЗАКЪСНЯ ЕВРОПА, ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЗАКЪСНЯ.ДО ВЧЕРА СЕ УТРЕПАХА ДА ГО ХВАЛЯТ,ПРЕГРЪЩАТ,ЦЕЛУВАТ И ДА МУ ОТПУСКАТ ПАРИ,А СЕГА СЕ УСЕТИХА,ЧЕ ТЕЗИ ПАРИ НЕ СА ОТИШЛИ КЪДЕТО ТРЯБВА И ТРЪГНАХА ДА МУ ТЪРСЯТ СМЕТКА.ДА,АМА МАЙЧЕ Е МАЛКО КЪСНО,ЗАЩОТО ОТ ТЕЗИ ПАРИ ВЕЧЕ И ПОМЕН НЯМА.

Отговори
2 2
ВРЕМЕ Е!!!!

ВРЕМЕ Е!!!!

05.10.2020 | 10:36

НЯКОЙ ТРЯБВА ДА ПОИСКА ДЕБАТ В ПЛЕНАРНА ЗАЛА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ЗАЩО ЕВРОПА МЪЛЧИ.................И АКО НЯМА АДЕКВАТЕН ОТГОВОР ПРОСТО ДА СИ ГЛЕДА РАБОТАТА ЕВРОПА....ЗА КЪВ У..Й СА НИ НАТО ЗА КЪВ У..Й СА НИ ЕВРОПА.... ОТ КЪВ НА КЪВ ЩЕ СЕ ВРЕМ ДА СМЕ "ЕВРОПЕЙЦИ В ПОВЕЧЕ " САМО ДА ПОМАЗАНИЯ ДЕБЕЛ ГЪ.З НА БОЙКО ЛИ.... КАТО МУ ВЗЕМЕМ ИМАНЕТО КАТО СИ ВЪРНЕМ КРАДЕНОТО ТО НЕ НИ ТРЯБВА И ДА РАБОТИМ...ЩЕ ГИ НАБУТАМЕ В ПАНДИЗА И ЩЕ РАБОТЯТ ДО ОТКАТ..... ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ СМЕ БЕДНИ И НЕДОЛЮБВАНИ И НИЕ КАТО АВСТРИЯ ДА СИ СЕДИМ КРОТКО И ДА СИ БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ Н ЛИЦЕМЕРНАТА ПОЛИТИКА...КОЙТО НИ БИЕ ДА ТЪРСИМ ПОМОЩ КОЙТО НИ ДАВА ДА ВЗЕМАМЕ... ДВАЙСЕ ПЪТИ ПО ДОСТОЙНО....ЗА КЪВ У-Й СА НИ САМОЛЕТИ ....КОЙ ЩЕ ГОНИМ ...МИХАЛЯ ЛИ....НИЕ С ТЕЗИ ПАРИ ЩЕ СИ ЖИВУЧКАМЕ КАКТО КАЗВА СОФИ МАРИНОВА БОГАТО БОГАТО....

Отговори
4 10
Европеец

Европеец

05.10.2020 | 11:02

Има Българи, които сме Европейци, ВЪПРЕКИ СИКаджийската МУТРА, охранител на правешкия цървул и съдружник на Маджо и Пашата!

Отговори
10 3
Европа

Европа

05.10.2020 | 10:14

Ще разбере каква мръсна хибридна война се води от не български политици и сили. Защото няма Барселона гейт, защото никой не търси кой е направил аранжировката и как е проникнат в спалнята на мин. председателя,. Време е Европа да разбере как, за разлика от подслушване то на Борисов, как със законни и разрешени срс-та, бе установено намесата на българския президент в опит за разследване , как със законни разкрития на българската прокуратура стана ясно че са разследвани президентски съветници за шпионаж, как въпросната госпожа йончева, по произход не българка, е разследван за пране на пари и много други факти, надявам се ще бъдат изнесени в Брюксел. Стига тези кресливи и фалшиви антибългарска дезинформатори са се били в гърдите какви борци са срещу корупцията. Интересно, наистина корумпирани те, като Радев, като йончева смятат и си вярват че като "крадеца вика дръжте крадеца" ще избягнат правосъдието. Борисов трябва да ги съди, държавата трябва да ги съди тези Евро лапачи за клевета и очерняне на името и.

Отговори
10 14
България

България

05.10.2020 | 11:45

Лекувай се, дебил.

Отговори
3 4
Абе

Абе

05.10.2020 | 13:21

суджук гербаджийски, и децата разбраха какво представлява вашата сиказжийска мутра.

Отговори
5 3
удрии

удрии

05.10.2020 | 13:30

то ти май си за освидетелстане ахмак подкупен.ти го намааа.....м в човката черена

Отговори
1 0
Само цитирам!

Само цитирам!

05.10.2020 | 09:48

"Тия съм ги ++++ с 200 км в час+++"

Отговори
8 8
• • •

• • •

05.10.2020 | 09:21

На криминалната мутра ще и' вадят кирливите ризи.

Отговори
11 9
Куче в чекмедже

Куче в чекмедже

05.10.2020 | 09:20

Европа отдавна знае що става в Кочината,но се преструва на умряла лисица... Е днес ще трябва да преживее поговорката... Право куме в очи..

Отговори
16 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?