Следвайте ни

Дизайнерът: Мебелите за яхта са заоблени и водоустойчиви

viber icon

Преди няколко години дизайнерката Александрина Александрова прави първия си проект за яхта. Поръчката идва от турски инвеститор и тя смело експериментира - постига сложна модулация на светлината с LED технология и монтира множество огледала в интериора.

- Александрина, лесно ли се проектира интериор на яхта?

- Да проектираш дизайн на яхта, изисква специални приложения в синтетиката, като цветове, материали, бои, шарки и текстури по поръчка. Съобразяваш се с твърде много изисквания, които не може да пренебрегнеш -  все пак става въпрос за движещ се съд. Трудността идва и от това, че разполагаш с ограничено пространство. Яхтата попада и в морски бури, затова мебелите трябва да са със специални заоблени форми, изработени от водоустойчиви материали и в същото време да излъчват елегантност, лукс и сигурност.

- Имате ли подобна поръчка? 

- Да, работила съм по интериора на яхта, клиентът ни беше турски гражданин. Изискванията му бяха главно в усещането за пространство и светлина. Осветлението се базираше на LED технология, която позволява да се постигне сложна модулация на светлината във всяко вътрешно пространство. Поставихме и огледала в яхтата, като се съобразихме с височината на интериора - така постигнахме усещане за пространство. Всяка мебел бе избрана така, че да бъде функционална, издръжлива и в същото време да доставя и визуално удоволствие. Цветовете, които използвахме, бяха в светлобежово, бяло и с тъмносин акцент в текстила.

- Специални материали ли се използват?  

- Да, материалите трябва да бъдат устойчиви на влага и слънце. За разлика от традиционния тик, в последно време се предлагат много цветове, вариращи в различни тоналности на сиво и кафяво, с различен цвят на шевовете. Към дизайна на палубата могат да се създават нови форми, индивидуално лого и надписи. Съвременните материали са екологично здрави и с ниска поддръжка. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?