Следвайте ни

Дистанционното обучение куца: Всеки втори учител няма служебен лаптоп

viber icon

46 на сто от учителите нямат служебен лаптоп, с който да могат да работят при дистанционно обучение. Това сочат резултатите от национално проучване на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" за готовността на образователната система за работа в електронна среда.

Оказва се, че и учениците не са добре осигурени технически - само 38% от тях имат дигитално средство за работа, а останалите имат само телефон или нямат никакво устройство.

В края на септември образователният министър Красимир Вълчев обеща държавата да закупи 80 000 устройства за електронно обучение - 20 000 за учителите и 60 000 за учениците. Това ще стане с европейски средства, но изисква време, тъй като трябва да се проведат съответните процедури по Закона за обществените поръчки.

Според проучването на Синдикат "Образование" 43% от училищата имат отлична интернет свързаност, а в 53%  мрежовата осигуреност е лоша в повечето класни стаи или съвсем отсъства. 

95% от учителите посочват, че плащат с лични средства достъп до интернет, а едва 2% са получили служебни средства за интернет.

Според синдиката оптимистично звучи фактът, че в 74% от училищата има изградена електронна платформа за обучение, в 14% в момента се изгражда и само в 12% няма такава. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Urfilas

Urfilas

07.10.2020 | 09:11

Юлиян пак се изказва неподготвен. Ама и той като баба Янка живее в 19 век.Не ми трябва служебен лап топ за да работя дистанционнно.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?