Следвайте ни

Десетки българи 20 дни бедстват в Швеция, измамили ги с оферта за бране на боровинки

viber icon

 56-има наши гастарбайтери вече 20 дни бедстват в Швеция. Те потърсиха спешна помощ от БНТ. Потърпевшите разказват, че са измамени от сърбин, който им обещал по 200-300 евро на ден за бране на боровинки, но след това нито им осигурил работа, нито им платил. Групата, в която има и деца, живее в ужасни условия и не може да се прибере в България.

На част от хората вече е осигурен подслон. Те обаче искат да се приберат в България. Нямат пари, защото дали по 150 евро на човек, за да започнат работа. Най-близкото населено място е Братен.

"Дойде някой Алекси в село Николаево, Плевенско, каза: момчета, ще дойдете ли за боровинки. Казахме: идваме. Дойде време, дойде автобусът, качихме се и тръгнахме за Швеция, 20 дена седим без да берем боровинки. Брахме четири дена, взеха ни боровинките, пари не дават, нито за ядене, нито за нищо", разказва Петър Яков.

Социалните служби в Швеция би трябвало скоро да намерят подслон и за хората, които все още са на палатки. Става дума за 36 души, които са останали на открито. Времето е студено и дъждовно, вечер температурата пада по 10 градуса.

"И те чакат и дадох сигнал на социалните да ходят да ги приберат и тях", допълва Петър.

Подслонените гастарбайтери се свързват с бедстващите си приятели от бивака.

"Искаме приют да ни приберат, да са децата на топло, да не мизеруваме, да не гладуваме, 3 дена е валял дъжд, няма къде да се крием, палатки нямаме!", разказва потърпевш.

Бедстващите българи в Швеция се молят възможно най-бързо да бъдат депортирани в родината.

"Моля ви от сърце! Искаме само в България да се прибираме при децата ни, защото се нуждаят от нас, нуждаят се от пари, а ние не можем да им го осигурим, защото сме с вързани ръце!", допълва потърпевшият.

От външното ни министерство отговориха, че са запознати със случая. Посолството ни в Стокхолм е в постоянен контакт с местните власти, като се търсят варианти за оказване на съдействие за прибирането на сънародниците ни в България.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

стар, пиян беззъб седесар

стар, пиян беззъб седесар

11.08.2021 | 15:25

Ромите са си мислили, че като идат там ония ми ти руси шведки, като видят църни мангусти ще се подмокрят и ще правят само шведски тройки, ама не - имат си бежанци отвсякъде!

Отговори
2 0
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

11.08.2021 | 11:48

КЪДЕ Е СЕГА ИНТЕРПОЛ ДА НАМЕРИ ИЗМАМНИЦИТЕ ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ НА ХОРАТА И ДА СЕ ПРЕБИРАТ--АМА ЗАЩОТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ОБИКНВЕНИ ХОРА И ЗАЩОТО ОЗМАМНИЦИТЕ ДЕЛЯТ С ПОЛИЦИЯ ПОЛИТИЦИ И Т..Н.--НЯМА ДА СЕ ОБЪРНЕ ВНИМАНИЕ И ПОМОГНЕ

Отговори
2 1
1234

1234

11.08.2021 | 12:00

Много си прав! Нали са обикновени хора, никой не си дава зор! Душички, сано се оправят бързо!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?