Следвайте ни

Десет лесни начина да сме по-екологични

viber icon

Всички говорят, че трябва да сме еко, но малцина се придържат към природосъобразния начин на живот. Затова ви предлагаме 10 съвета, които са полезни в това отношение.

1.Изгасяйте електроуредите, когато не ги ползвате.

Пестенето на електроенергия е едно от най-важните неща, които може да направите, за да намалите вредните емисии. Оставяйки електрическите уреди включени, не само се изразходва ненужна енергия, но и надува сметките за ток.

2.Купувайте продукти от местни производители 

Превозването на храната, която консумирате, води до замърсяване на природата. Колкото по-близо до вкъщи са произведени продуктите, толкова по-малко вредни емисии са изпратени в атмосферата. Не само това, но и по този начин се подкрепя местната икономика.

3.Пестете водата

Понякога приемаме водата за даденост и не осъзнаваме колко скъпа всъщност ни е тя. Ако спираме кранчето, докато мием зъбите си, можем да спестим по 15-20 литра вода дневно. А пък взимането на душ вместо вана ни пести два пъти повече вода.

4.Перете икономично

Използвайте пълния капацитет на пералнята и перете по-често на икономични програми. По този начин може да помогнете допълнително за намаляване на вредните емисии.

5.Избягвайте пластмасата

Пластмасата е намерила приложение във всеки аспект от живота ни, но малки промени в ежедневието могат да дадат голям резултат. Например, ако си носим платнена чанта за покупките в магазина или пък използваме бутилка за вода за многократна употреба.

6.Купувайте дрехи втора ръка 

Производството на дрехи е вторият най-голям замърсител на планетата след петрола. Купувайки втора ръка, помагате не само на природата, а и на портфейла си. 

7.Засадете дърво

Чували сте за поверието, че човек е задължен в рамките на живота си да посади поне едно дърво. От доста години в България има кампании за садене на дръвчета и влючвайки се в една от тях, може да направи това преживяване дори забавно.

8.Яжте по-малко месо

Да отделяте внимание на храната, която консумирате, е в основата на това да бъдете по-екологични. Ако само няколко дни в месеца наблегнете на растителната храна и не консумирате месо, това ще окаже значително влияние. 

9. Намалете поръчките на храна за вкъщи

Може би по време на пандемията се случва по-често да поръчвате храна за вкъщи. Често доставките идват с огромно количество салфетки, пластмасови прибори и пликове. Можете лесно да помолите ресторанта да не ги включва в доставката.

10.Рециклирайте, когато е възможно

Например, след като прочетете този вестник, го изхвърлете в жълт контейнер.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай