49
Следвайте ни

Депутатите удължиха Бюджет 2021 до края на март

viber icon

След серия от дебати и принудителна почивка заради празна зала, депутатите приеха удължаването срока на Бюджет 2021 до 31 март 2022 година. Със същия срок се продължи действието и на бюджетите на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за миналата година. 

Причината е липсата на редовно правителство, което да подготви бюджетите навреме и те да бъдат гласувани в края на миналата година. Новата управленска коалиция поиска от депутатите да гласуват проектите за удължаване срока на трите бюджета. След принудителна почивка, 206 депутати гласуваха в зала, а предложението мина със 122 гласа "за", 10 гласа "против", а 74 народни представители гласуваха "въздържали се".

Първият спор между народните представители възникна около необходимостта от компенсации за най-засегнатите от COVID кризата граждани и помощите за хората с увреждания. От ГЕРБ обвиниха новото правителство, че си "дава комфорт, но и пести пари защото, бюджетът им ще е само за 9 месеца, което означава, че се правят сметки за социалните плащания".

"Ласкаем се, че искате да удължите бюджета, който бе изготвен от правителството на ГЕРБ", заяви от парламентарната трибуна Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. Бившият финансов министър обаче посочи, че макар и подготвен от партията му, в този бюджет има неща, които трябва да бъдат променени. 

"Възраждане" също изразиха несъгласие с предложението. Депутатуте от партията посочиха, че училищата ще пострадат и ще трябва да решават откъде да вземат пари, за да платят по-скъпия ток. И ДПС се съгласиха, че няма как да гласуват "за" предложението в зала. 

От "Продължаваме промяната" уточниха, че удължаването на срока за действие на бюджета е техническа необходимост, а държавата трябва да продължи да оперира и да посрещне разходите. Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обясни, че няма гласуван бюджет за 2022 година заради политичесата обстановка в страната.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?