Следвайте ни

Депутатите се отказват от бонуси и черна каса

viber icon

Депутатите да не получават допълнителни възнаграждения - около това решение се обединиха представителите на всички партии в комисията, която изготвя новия правилник за 46-ия парламент, пише 24 часа.

Сега в правилника е записано, че народните представители могат да получат бонус равен на до 25% от месечната им заплата, което се равнява на около 1220 лв. Това ограничение на сумата бе предложени от "Демократична България" в предходния парламент и подкрепено в зала. До преди това нямаше таван на бонуса.

Тези допълнителни възнаграждения били записани в правилника на праламента още преди 14 г. по времето на Тройната коалиция. С присъединяването на България към Европейския съюз през 2007 г. депутатите си отпуснали по 70% добавка към заплатата си, а година по-късно са взели цяла заплата бонус. От тогава никой не е получавал пари по подобни "приоритетни" за страната задачи, обясни председатеката на парламента Ива Митева.

"Всички народни представители трябва да работим по приоритетни за България задачи. Всяка ни е приоритетна", каза още тя. "Не съм запознат да са получавали депутати някога такива възнаграждения. Горещо подкрепяме да отпадне такава възможност. Изобщо не съм знаел, че съществува такава", коментира бившият председател на парламента Димитър Главчев, който сега депутат от ГЕРБ.

Край с т.нар. "черна каса" на парламента искат още депутатите с новия правилник. По предложение на Мария Капон от "Изправи се БГ! Ние идваме!" всички парламентарни групи ще се съберат, за да се решат дали да не се прекрати практиката да се дават пари в плик на парламентарните групи.

До сега всяка партия получава месечно по 2/3 от стартовата депутатска заплата за всеки свой народен представител. А парите се полагат за заплащане на сътрудници, за купуване на костюми, за цветя, гориво, кафета.

Още по темата четете ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?