Следвайте ни

Депутатите подпукаха наргилетата, забраняват ги за подрастващи

viber icon

Тийнейджърите скоро ще се простят с навика си да пушат наргилета в заведенията. Напоследък това е особено разпространено сред подрастващите, но в парламента вече готвят ответни мерки. Наргилета и тютюнът за тях да се забранят да бъдат пушени и продавани на непълнолетни. Това решиха депутатите на първо четене, след като с 98 гласа „за“, 2 „против“ и 1 въздържал се приеха законопроекта на „Воля“ да се забрани употребата, продажбата и предлагането на изделия за пушене, различни от тютюневите.

Вреда върху здравето както и създаване на нагласа, че пушенето е безвреден навик, са сред основните мотиви в законопроекта за изменение на Закона за закрила на детето.

„На деца е разрешено да се продават изделия, в които няма никотин. Тези, които не съдържат не спадат към тютюневите изделия. Те горят с нагряване, изпаряване. Има вратичка за търговците. От "Воля" да бъде забранена употребата на всички вещества и субстанции, чрез какъвто и да е процес на изгаряне“, аргументира се вносителят на законопроекта Пламен Христов, като подчерта, че вредата от тези без никотин не е по-малка за здравето.

Преди гласуването на законопроекта съпартийката му Кръстина Таскова изтъкна, че според статистиката България е на челно място по детска смъртност. Затова от „Воля“ искат и изслушване по този въпрос на здравния министър и ресорния министър по демографията социалната политика. Тя призова депутатите от останалите парламентарни групи да се присъединят към искането им и да съберат нужния брой подписи, за да могат министрите да бъдат повикани в НС.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?