Следвайте ни

Депутатите отмениха ваканцията си

viber icon

Със 177 гласа "за", без "против" и 10 "въздържал се", парламентът отмени решението да няма пленарни заседания в периода 12 октомври - 4 ноември по предложение на БСП и ДПС, но няма да се събира от 2 до 4 ноември.

Веднага след това председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи без пленарни заседания да бъде от 2 до 4 ноември, каквато беше първоначалната идея на неговата партия.

През това време депутатите няма да ползват служебен транспорт с изключение на дните, в които заседават парламентарните комисии, съобщава "Дарик".
От БСП възразиха, че такова предложение няма в дневния ред. Атанас Атанасов от Реформаторския блок също обвини изпълняващия длъжността председател на НС Димитър Главчев в нарушение на правилника, като посочи, че предложението е трябвало допълнително да бъде вкарано в програмата. Не се проведоха дебати, обърна внимание и Четин Казак от ДПС.
Димитър Главчев, на свой ред, подложи на гласуване поисканата от Георги Божинов отмяна на решението за прекъсване на заседанията от 2 до 4 ноември като изход от ситуацията, но мнозинството не я прие.
Основна част от дейността на депутати в следващите дни ще бъдат спешните промени в Изборния кодекс, около които партиите от мнозинството се обединиха в понеделник. Те се разбраха, че отпадат ограниченията за броя на избирателните секции в държавите от Европейския съюз.
Какво се разбраха Борисов, РБ и Патриотите на кризисната среща?
Също така бе постигнато съгласие гласовете "Не подкрепям никого" да се смятат за действителни при избори за президент и кмет, но не и на парламентарен вот. Предложенията за промени в изборното законодателство предстои да се разгледат в правната комисия на Народното събрание, преди да влязат в пленарна зала.
Междувременно дневният ред на депутатите предвижда те да обсъдят създаване на временна анкетна комисия за АЕЦ "Белене". В програмата са още ратифициране на Договор за залог върху трежъри сметката между Република България, второ гласуване на промени в Закона за военната полиция.
ЦИК: "Не подкрепям никого" ще доведе до втори тур на изборите
Депутатите трябва да гласуват и проект за решение във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга страна.
Предстои депутатите да обсъдят и проекти за решения за промени в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, първо четене на промени в Закона за акцизите и данъчните складове, първо четене на промени в Закона за задълженията и договорите, както и първо четене на промени в Изборния кодекс./Марица

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?