Следвайте ни

Депутатите гласуват отказа на Пламен Николов да е премиер

viber icon

Парламентът ще решава днес като първа точка от дневния ред заплетения юридически казус с отказа на "Има такъв народ" да предлага кабинет. За да се завърти рулетката към втория мандат, депутатите ще гласуват заявлението на номинирания премиер Пламен Николов, че вече не иска да заеме поста. До тази развръзка се стигна след две кризисни заседания на председателския съвет на Народното събрание, разправии в пленарната зала и неуспешни опити на ИТН да се избегне каквото и да е гласуване.

Идеята "горещият картоф" да се прехвърли на президента, като той издаде нов указ, отменяйки този за реализирания мандат, удари на камък. Разяснения защо това не може да се случи дойде да даде юридическият секретар на Румен Радев по правните въпроси  Емилия Друмева.

"Актът на президента е краен, стабилен и оттук нататък топката е при нас. Това е нашият мач и ние не можем да избягаме от отговорността да направим това, което трябва да направи НС, за да финализира процедурата. Имайте предвид, че този прецедент трябва да бъде изигран изключително внимателно, защото той създава ново право", заяви Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме" след втория председателски съвет. Той обясни, че от ИТН се притеснявали, че мнозинството в НС може да гласува "против" и да не приеме оставката на Николов и така насила да го направи премиер.

Емилия Друмева заяви, че президентът няма да пристъпи към следващ ход, докато няма ясна и категорична позиция от страна на парламента, с което процедурата да бъде завършена.

Очаква се проекторешението да бъде изготвено и внесено от председателя на парламента Ива Митева от ИТН.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Дебат

Дебат

12.08.2021 | 07:37

Важното е да има дебатиране, т.е. да си чешат езиците и да хвърлят пепел в очите. Ама нали пак се задават избори, трябва им безплатна трибуна. Какво по-удобно нещо от парламентарната говорилня. Пък може някои и да гласуват, че не са съгласни (ха-ха) с оттеглянето (ха-ха) на кандидат-премиера Пламен Николов.

Отговори
2 2
Дам

Дам

12.08.2021 | 09:06

Трябваше и на кандидат-премиер и на Пламен Николов да има "ха-ха".

Отговори
1 0
Говедо

Говедо

12.08.2021 | 07:33

Си и такова ще си останеш Станиславе. Успя да докараш каруцата до под кривата круша....

Отговори
3 2
Сламен

Сламен

12.08.2021 | 07:28

На баир лозе и къща в дере не ми трябват.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?