Следвайте ни

Денят 18 юни: Роден е Георги Димитров

viber icon

На днешната дата през 1882 г. в с. Ковачевци е роден Георги Димитров. 12-годишен прекъсва образованието си и започва работа като словослагател. През 1902 г. става член на БРСДП. След разцепление се ориентира към тесните  социалисти около Димитър Благоев. На изборите през 1913 г. е избран за депутат и на 31 г. става най-младият народен представител. 

На парламентарните банки е 10 г. Избягва мобилизацията през Първата световна война. Депутатският имунитет му позволява достъп до войниците на Солунския фронт, където води антивоенна агитация, за което е осъден и лежи 4 месеца в Софийския затвор.

През декември 1919 г. е сред организаторите на Транспортната стачка и на всеобща политическа стачка. 

Заедно с Васил Коларов оглавява Септемврийското въстание през 1923 г. Още в началото на пуча обаче бяга в Югославия, а оттам - в Австрия. В България е осъден задочно на смърт. 

 В Австрия Димитров става активист на Коминтерна, като извършва „конспиративна дейност“ в Швейцария и Германия. Живее в СССР под различни псевдоними. Достига до длъжността ръководител на Западноевропейското бюро на Коминтерна, сътрудничи на съветските тайни служби. През 1933 г. заедно с 2 български и няколко други комунисти е обвинен в подпалването на Райхстага. Димитров води сам своята защита. В Лондон адвокати, журналисти и дейци на Германската комунистическа партия организират контрапроцес, който доказва провокацията срещу комунистите. Словесните му сблъсъци с Гьоринг и защитната му пледоария спечелват на Димитров място в комунистическия пантеон.  След процеса се превръща в основна фигура на международното комунистическо движение. През 1946 г. е избран за премиер и води политика на преход към модела тоталитарна държава с държавно управление. Култът към личността започва да се развива още при неговото управление - приживе на него е наречен Димитровград. 

Умира през 1949 г. в санаториум.  Тялото му е положено в мавзолей, проектиран от Георги Овчаров.  На 18 юли 1990 г. е извадено и препогребано в  Централните софийски гробища. Мавзолеят е разрушен през август 1999 г.

Борислав Наумов

Борислав Наумов

Борислав Наумов е завършил Факултета по журналистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Има над 30-годишен опит в печатни и електронни медии. Бил е отговорен редактор в Агенция „Балкан”, на българското издание на в. New Europe, на сайта „Коментатор”, главен редактор на агенция Internews. Ръководил е отделите за вътрешна информация на вестниците „Дума” и „Република”, бивш зам.-главен редактор на в. „Дума”. Работил е като парламентарен репортер на в. „Класа”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?