2374
Следвайте ни

Денков: Ще върнем децата в клас, когато осигурим безопасност в училищата

viber icon

"След стартиране на учебната година заболевамеостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от COVID-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи. От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо". 

Това каза в БНР министърът на образованието проф. Николай Денков. 

Той посочи, че 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували. 

"Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас. Част от учителите продължават да не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест. Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището. Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост". 

Министър Денков допълни, че зеленият сертификат е по-щадяща мярка и е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада. 

"Свободата идва с ваксинирането, а не с това да си правим каквото си искаме и да чакаме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине... Обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, предизвикана от епидемията. Тази криза изисква непопулярни мерки. Правителството се опитва да дефинира приемливите за обществото непопулярни мерки. Единствената непопулярна мярка, която все още ни предпазва от пълен локдаун, който също е възможен, това е зеленият сертификат", обясни Денков.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

А така

А така

24.10.2021 | 13:37

Тролове в атака . Един под друг . Поне изчакай те и други коментари де. Така много бие на очи . Явно сте бюро до бюро , тролите заедно по едно и също време и после ходите да си духате в кенефа на л@йняния сайт .

Отговори
0 3
Той

Той

24.10.2021 | 15:58

Не. Просто в 24 Пловдив ми искат e-mail за регитрация и други подобни лични неща. Тука свободно си пиша каквото мисля без да ме следят

Отговори
5 0
Той

Той

24.10.2021 | 15:59

Ти ботоксче сложи ли?

Отговори
0 0
Той

Той

24.10.2021 | 16:00

Или си павкаш марихуана, докато пишеш

Отговори
0 0
Той

Той

24.10.2021 | 16:01

Едва ли дрогата дето взимаш е безвредна

Отговори
0 0
Той

Той

24.10.2021 | 13:15

Няма грип, корона, настинка, хрема. Някой от Вас лично да е видял някакъв вирус? Различни хора. Неясно защо един киха, друг с температура, трети с двойна пневмония, четвърти не може да диша, пети умрял. Просто различна команда им е пратена на чипа сложен много отдавна. Осъзнайте се. Ваксинирайте се. Сега тук изпробват коефициента на смъртността колко висок може да достигне.

Отговори
1 1
за банани 2,20 лв.

за банани 2,20 лв.

24.10.2021 | 13:56

Днес на пазара пред Първо районно само дето в гъза не си бъркаха 10 човека опашка, г@з до г@з!

Отговори
4 1
Юлия Р.

Юлия Р.

24.10.2021 | 13:07

Не разбирам какво им се церемоните? Взимат заплати като на университетски преподаватели, учениците, които обучават са неграмотни и отгоре на всичко не признават науката, сиреч имунулогията. Явно мястото им не е в училищата.

Отговори
0 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?