Следвайте ни

Ден първи от Коледния пост

viber icon

40-дневният Коледен пост започна днес. Той ще завърши на Бъдни вечер. Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница, за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост. Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Иисус Христос.

Според църковните правила това е период на въздържание от блажна храна, като целта не е диета, а духовно пречистване. Иначе казано, освен от определени храни трябва да се въздържаме в помислите и желанията си. Да не се гневим, да прощаваме на враговете си, да бъдем смирени. Да отбягваме светски и зрелищни развлечения и дори радио и телевизия. Да се откажем от алкохола и плътските удоволствия и да четем подходяща литература. 

В Стария завет постничеството често е представяно като път към духовно съвършенство и начин за постигане на божествени истини. Пророкът Мойсей е постил 40 дни и 40 нощи, преди да получи десетте божи заповеди, а свети Илия е бил удостоен да види божията слава след строг пост. Велик постник е бил и свети Йоан Кръстител, а преди началото на евангелската си мисия Иисус Христос е постил 40 дни и нощи в пустинята. От този етап от земния път на Спасителя църквата извежда основанията за четиридесетницата - Великия пост преди Пасха.

Още от ранното християнство този период от календара се възприема като време за приготовление и очакване на онова, което предстои да се случи - Рождеството на Спасителя. 

По време на Коледните пости православните християни могат да употребяват олио и вино, без сряда и петък. Не се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден се разрешават риба и червено вино. Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

По време на Рождественските пости има ограничение и при венчавките. Те са забранени през първата и последната седмица на поста - от днес до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари). Светият синод разрешава при изключителни случаи енорийските свещеници да извършват венчавки от 26 декември до 4 януари, без да искат предварително разрешение от своя митрополит.

По време на строгия пост християните не се въздържат само от консумацията на месо, млечни продукти, яйца, риба, животинска мазнина и млечни дарове. Те не консумират и никаква мазнина. Олиото е категорично забранено, а в още по-крайния вариант се яде само хляб със сол и се пие само вода. Този тип режим обаче е по желание и преди него трябва да се направят задължителни консултации с диетолози и духовници. Внезапното преминаване към такова хранене може да навреди на здравето.

Бременни, родилки, болни и деца могат да не постят. Те спазват правилата на хранене в много по-малък период от време. Когато имат желание, те могат да потърсят духовник, който да прецени колко е удачно да се ограничават и да не вкусват месо, риба и млечни продукти. Малките деца над 7-годишна възраст обикновено постят по три дни. При болните се съобразява техният режим и приемът на лекарства. В някои случаи духовникът може да благослови вярващия да не пости, ако здравословното му състояние не го позволява./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай