46
Следвайте ни

Ден година храни! Цените в Боровец двойно колкото в центъра на Пловдив

viber icon

"Ден година храни" гласи българската поговорка, която често използваме стане ли въпрос за някои сезонен бизнес или еднодневен пазар/базар. Изразът често се използва и по отношение на зимните ни курорти, които понякога могат да шокират с цени, насочени главно към чуждестранната клиентела.

Според последните данни на Евростат годишната инфлация в България е 6,3%, което е над средното ниво на Европейския съюз от 5,2%. За ресторанти и хотели българи харчат 4,9% от общите си разходи, а за алкохолни и цигари – 5,7%.

Зимните спортове никога не са били евтино удоволствие, но тази година по-високите цени за лифт карти и наем на екипировка в трите ни основни курорта, плюс Витоша над София и Мальовица до Самоков предизвикаха недоволни реакции сред практикуващите ги. Увеличението на цените на всички видове обучение по ски и сноуборд пък е с около 20%.

Едно от първите неща, които прави впечатление щом се озовете на търговската уличка със сергиите и заведенията в Боровец са безбройните реклами, които трябва да привличат клиенти.

Не е новост, че храната в който и да е курорт у нас, а и в Европа, е по-скъпа, но на търговската пред плаца разликата е драстична дори при познатата като „улична” храна. Така за една палачинка с шоколад, която ще изядете на крак в Боровец, ще трябва да платите 5 лева, ако сте в центъра на Пловдив например това ще ви струва 2.50 лева. Чаша греяно вино в Боровец ще ви струва между 6 и 8 лева, а на коледния базар в центъра на Пловдив, отново, цената на чаша е 4 лева. На коледния базар в градската градина на София цената също е курортна.

Продължаваме да разглеждаме цените на „стрийт фууд”-а и разбираме, че в Боровец един гирос пита, голям размер, което се равнява на 400 грама, струва 8 лева. За сравнение – същата поръчка в една от най-старите и известни вериги, предлагащи тази популярна бърза храна в София, струва 6 лева. За 150 грама салата цената е 3 лева, а 300-грамовият бургер ще ви излезе 10 лева, ако случайно огладнеете докато карате ски. Пицата е между 15 и 20 лева - такава беше и миналата година. Такава е и в другите зимни курорти. Пържените картофки са от 5 лева нагоре.

И още един неприятен факт, който се наблюдава както в града, в частност София, така и в разглеждания зимен курорт. Заведенията държат незапълнените си на 100% зали неотоплени и това не е инцидентен случай. Причината – скъпият за някои ток за бизнеса. Пред БГНЕС управители на три независещи едно от друго питейни заведения в София, разказаха, че увеличението в цените на последната фактура за ток, спрямо същия период миналата година, е трикратно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Боги такежиев

Боги такежиев

28.12.2021 | 22:48

Как не се научихме на почтеност, Алчност, лъжи и наглост.... Ужас..

Отговори
4 0
Буки

Буки

28.12.2021 | 17:07

Чудя ви се? Дигат ви тока и то без основание и вие го плащате!!! Ами ще ви го вдигат! Сами сте си виновни! На всичкото отгоре и гласувахте за тях!!! Хак ви е! Сега ще изгубите и клиентите! Какво чакате? Ако за народа скочи тока.....леле, мале....само стой, та гледай!!! Или май чакате ние да ви свършим работата....отново!

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?