2374
Следвайте ни

Ден 3: Спор се разгоря на масата за преговори, ябълката на раздора - областните управители ВИДЕО

viber icon

Дали да се увеличат правомощията на областните управители и дали да им се дадат повече пари - по това спориха участниците в преговорите по регионално развитие, организирани от "Продължаваме промяната".

Преговорите са ключови с оглед обединяване около политики, върху които да стъпи бъдещото коалиционно правителство.

 Спорът за бъдещето на областните управители се разгоря след предложението на БСП те да имат бюджет за инвестиции, защото са представители на централната власт в регионите и следва да осъществяват националните приоритети.

От "Има такъв народ" обаче реагираха остро с припомняне как са били премахнати окръзите и създадени областите. От партията даже заявиха, че тази длъжност спокойно може да се премахне. Въпросът остава дискусионен и ще се дебатира в следващи срещи.

Разговорите за регионално развитие започнаха с час закъснение, като продължават и до този момент.

От БСП искат подобряване транспортната и цифровата свързаност, както и изграждане на липсващи или съществуващи връзки със съседните ни страни. Сред приоритетите им е подобряване състоянието на жп мрежата и на състава, който според партията е стар и амортизиран. Идеята е жп съставът да се обнови с по-екологични и чисти превозни средства. От левицата поискаха и подобряване състоянието на четвъртокласната пътна мрежа, като се мисли и за околната среда при процеса. Друг приоритет бе развитието на финансовата децентрализация на общините.
Идеята е по-добро участие на общините в създаването на БВП на страната, като така общините да имат отношение и към ползването на постъпленията в бюджета. Промени трябва да се направят и по тол системата, като се предвиди какъв да е бъдещият й обхват. Освен това трябва да има нов закон за устройство на територията, който да позволи електронно подаване на инвестиционни проекти и електронно издаване на разрешителни за строеж.

От ИТН пък апелираха за актуализация на националната концепция за пространствено развитие. Причината - в момента текат процеси, с които 80% от населението ще се концентрира в 6 големи града или това е т. нар. от ИТН „регионален геноцид“. Целта е да се проучи действителното състояние на планираните и вложените средства за развитие. Приоритет е и създаването на регионални инвестиционни бюджети, основани на ефективност, ефикастност и икономичност. Трябва да бъде създадена и жилищна стратегия. От партията на Слави Трифонов искат и промяна в Закона за обществените поръчки, така че да се сложи край на практиката с партийните фирми „касички“. Идеята е в закона да се вкара процент, който подизпълнителите да получават, а не както досега въпросните фирми да печелят обществената поръчка, тя да се изпълнява от подизпълнител и той да взима половината сума.

В рамките на 2022 г. да има изменения в Закона за публичните финанси, искат от „Демократична България“ (ДБ). Идеята е 2% от данъка върху дохода на физически лица да остава там, където е изработен.Освен това от партията предлагат чрез Закона за държавния бюджет мярката да се въведе още сега. За градовете с районно деление от ДБ искат процент от данъка за автомобили и недвижимости да остава в района, където е платен. 1% от бюджета на всяка община у нас пък трябва да бъде разходван след допитване до хората. Подобно на другите партии, участващи в коалиционните преговори, от ДБ също апелираха за фискална децентрализация на общините. Според тях огромна част от изложените проблеми се дължат именно на липсата на децентрализация, тъй като публичните финанси у нас не са структурирани по европейски модел, а са изцяло по руски модел. От ДБ настояват и за по-добър контрол при строителните дейности и за създаването на подземен кадастър за проводите и съораженията, който постоянно да се обновява.

Единна ГИС система предлагат от „Продължаваме промяната“. Идеята е системата да свързва общите устройствени планове, цифровите регулационни планове, подземните съоражения, която да има и интеграция с Имотния регистър. Целта е като дойде инвеститор в България, той да има ясна база данни с какво разполага, съответно пътят към инвестиционно намерение да е по-къс и лесен. От ПП предлагат и изграждане на структура за обучение и консултации за добри общински практики. Тя ще подпомогне общините да кандидатстват по европрограми така, че да не им се налага да разчитат на външни консултанти.
Одит на ВиК холдинга и на управлението на язоворите, искат още от ПП. Онлайн мониторинг система пък ще предупреждава за опасности от свлачища, пожари или наводнения.

Сред предложенията на ПП бе общините, които нямат общи устройствени планове до края на 2022 г., в Бюджет 2023 г. да не получават средства за капиталови разходи, както и Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да направи преглед на всички обекти, които потенциално попадат в обхвата на Черноморската територия или защитени територии, и да установи дали има нарушения при строителните книжа. Освен това се предлага и пълна кадастрална карта на територията на страната, която да е публична.

Дискусията се проточи значително, като в края на представянето на предложенията, от партиите влязоха в спор за детайлизиране и конкретизиране на идеите. Бъдещите депутати се сблъскаха по отношение на различни точки. Вместо да достигнат до консесус в повечето случаи от партиите оставяха точките за по-нататъшна дискуция и детайлизиране, или пък ги пренасочваха към последващите срещи между други групи. Немалка част от предложенията бяха и премахнати, защото вече са обсъдени в друга група от предходните дни.

Един такъв пример са всичките предложения по отношение транспортна инфраструктура и жп система. Те отпаднаха, тъй като вече са дискутирани в транспортната група. Друг пример е финансовата децентрализация, която остана като дискусионна точка, по която всички общини трябва да се съгласят. Става въпрос за предложението до 2% от конкретен данък да остава там, където е създаден. Асен Василев от ПП коментира, че реално това е централизация.

„40% от всички данъци в страната се събират в община София, около 18% получава от трансферите. Ако приемем точката, ще прехвърлим пари от други общини към София“, каза Василев. От ДБ обаче се аргументираха, че идеята е до 2% да се случват при запазване на общата данъчна тежест при местен данък, който се определя от Общински съвет. От БСП контрираха, че мярката няма задължително да доведе до повече събрани средства. Определянето на конкретен процент ще лиши общините с най-голяма нужда, смятат още от левицата.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Пловдивчанин

Пловдивчанин

26.11.2021 | 00:21

Доживях да се говори за децентрализация и тъкмо си мислех, че някой нов е решил да каже нещо по въпроса, а то отново бил Йордан Иванов от ДБ общинския съветник. Трябва повече хора да подкрепят решаването на този проблем.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?