Следвайте ни

Делчо, Кольо и Рая изнасят концерт за съседи

viber icon

Делчо Тенев, Кольо Плачков и съпругата му Рая Панова свирят във филхармонията в Колорадо, която е една от най-престижните в САЩ. Тримата са съученици и приятели още от тийнейджъри, когато учат в НУМТИ „Добрин Петков“. Явно съдбите им са преплетени и години по-късно работят заедно. Кольо е първа валдхорна, Рая участва в определени концерти, а Делчо е цигулар. Освен всичко Кольо е професор по валдхорна в Metropolitan държавен университет в Денвър.

„Вече бях почнал да работя в оркестъра, когато Делчо ми се обади и каза, че идва на прослушване. Кандидатите са стотици, но на финала остава само един. Той спечели кастинга, посрещнах го на летището. Не можех да повярвам, че след толкова години отново се срещаме. Както се казва, няма отърване“, смее се Кольо.

Съпругата му пък идва от Австрия, където е учила и преподавала. При тях свири и професор Майкъл Тортън, който е свирил в пловдивското музикално училище, и тримата имат голям респект към него.

В Америка няма нито един държавен оркестър, всички са на частни начала, но са под чадъра на Федерацията на американските музиканти. А тя задава правила за защита на правата на артистите в Щатите и Канада. Последният спектакъл на филхармонията бил в началото на март, след което затворили цяло Колорадо, а преподаването в университета минало онлайн.

През лятото на оркестрите е било позволено да свирят пред публика на 15% заетост на открито.

„В рамките на три седмици свирихме в Red Rocks, който наподобява амфитеатър, в близост до Денвър. Побира около 12 000 души, а тогава имахме разрешение да продаваме само по 150 билета на вечер. Оркестърът също бе съкратен от 80 на 20 души. Хората бяха толкова разпръснати и близо до сцената, че виждахме лицата на всички. В няколко от вечерите те ни заглушаваха с ръкопляскания, за да изкажат благодарността си към нас. За пръв път в кариерата ми се случва четвъртата стена да се разчупи“, разказва Делчо Тенев.

В топлите седмици, подтикнати от своя колежка, музикантите организирали доста класически рецитали за съседите от квартала, в който живее тя. Поставяли тридесетина стола пред къщата, а те свирили от верандата. Идеята била концертите да са безплатни, но събирали дарения за благотворителна кауза.

Рая и Кольо се прибират в България през месец май, а пандемията се оказва перфектното време, в което да си направят бебе. Сега младата дама е в шестия месец.

Делчо се връща в началото на октомври. Разказва, че ден преди пътуването си прави PCR тест. С учудване забелязва, че нито на лондонското летище, където се прикачва, нито на софийското някой му е поискал разпечатката, че е с негативен резултат. Въпреки това сам се поставя в карантина за седмица в Асеновград. Прави си още един тест и чак тогава започва да излиза.

Към днешна дата останалите в САЩ музиканти от оркестъра правят записи на класически концерти, които могат да се закупят от слушателите. Това е начин да се генерират средства и хората да имат достъп до творчеството на музикантите.

Чрез аматьорската апликация „Акапела“ пък записват музика един по един. Записът се прехвърля на следващия колега, после на следващия, като мелодиите се наслагват и напасват. Това е компромис с живото изкуство и чувството на колектив, но е начин да бъдат активни, нещо да се случва и публиката да има какво да слуша.

„Американците са с различен манталитет. Там на никой не трябва да му се повтаря да спазва мерките, всички носят маски, ограничават се доброволно. Дори през лятото, когато положението бе по-леко, се спазват всички правила, за разлика от България. Тук идва мястото и на изкуството, защото какво правиш вкъщи, ако няма изкуство. Слушаме музика, гледаме филми, четем книги. Надявам се с пандемията светът да се замисли, че без култура е загубен“, коментира Рая.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?