Следвайте ни

Дефектен софтуер сринал сървърите на НАП

viber icon

 
С по 240 хил. заявки са били натоварени сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) от касовите апарати на определен производител вчера, като това довело до временен срив на системата за отчитане в реално време. За това признаха данъчните на брифинг днес, съобщи bTV.

Данъчните бяха категорични, че за хакерска атака не може да става дума.

По думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров сървърите са били неработоспособни между 13:30 ч. и 15:40 ч. И след отстраняването на проблема в НАП обаче проблемните фискални устройства, които са на един конкретен производител, са продължили да дават съобщения за грешка. 

„Вграденият софтуер на фискалните устройства реагира по начин, който не е нормативно описан в наредбата. Получило се това, че е бил бомбардиран сървърът с изключително голям обем заявки”, обясни Бъчваров.

В НАП ще бъдат привикани програмистите от всички производители на касови апарати, за да се потърси начин подобни проблеми да не се случват отново.

Сега фискалните устройства, които генерират QR код, са 56 хил. броя. Говорителят припомни, че срокът за изпълнение на новите изисквания на данъчните беше удължен до септември.

Данъчните предупредиха, че вече се засичат практики свързаният с НАП софтуер да се заобикаля с паралелното инсталиране на програми на таблети и телефони, с които да се прави двойно счетоводство – и при констатиране на такова нарушение последиците ще са за търговеца, а не за софтуерната компания, която му е предложила вариант за прескачане на правилата.

По повод опасенията на търговците на горива, че новите изисквания за ДДС, акцизна и ценова информация върху касовите бележки ще доведат до затваряне на бензиностанциите, Росен Бъчваров подчерта, че към момента НАП не вижда основание за отсрочка.

„Тези промени не изискват повторно изпитване или минаване на тези системи през Българския институт по метрология”, посочи той.

По думите му има "изкушение" да се крият данъци от горива, защото те формират около половината от цената.

Източник: Investor.bg 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?