Следвайте ни

Деца на гурбетчии аут от училище

viber icon

Елица КАНДЕВА

Седмокласници не успяха да подадат вчера заявление за прием в профилирани и професионални паралелки, тъй като родителите им са зад граница. В центровете, където приемат молбите на хартиен носител, се изисква присъствие на майка, баща или настойник. При подаването на заявление онлайн пък се натиска бутон "потвърди", при който излиза декларация за съгласие на родителя. Така на старта на кампанията възникнал проблем с деца на гурбетчии. Крайният срок за кандидатстване изтича на 22 юни и мнозина няма да успеят да се върнат в страната дотогава. Това би могло да остави децата без възможност да продължат образованието си след основното.


"Ще поставя въпроса пред колегите, за да се намери решение. Не може технически проблем да бъде пречка, водещ трябва да е интересът на детето", коментира министърът на образованието Красимир Вълчев. Той участва в Съвета на ректорите вчера в Аграрния университет.

Министърът обяви още, че предстои да се направят нови разчети за времетраенето на модулите на матурите. Както "Марица" писа, зрелостниците негодуваха, че са лишени от възможността сами да си разпределят времето. Чакали половин час да изтече времето за първия модул, за да получат заданията от следващия, а след това не са им стигнали минути да отговорят на всички въпроси от него. В момента анализираме, ще има реорганизация за другата година, увери Вълчев.
По повод на корупцията сред преподаватели във вузовете министърът заяви, че най-добрата превенция е наказанието. Както се зарече, след арестите на двама професори от УХТ, ректорът проф. Кольо Динков е внесъл в Съвета на ректорите искане колегите му в цялата страна да обсъдят мерки срещу купуването на изпити. Заради отсъствието му от страната тази точка не влезе в дневния ред вчера./ Пазарджишка Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?