Следвайте ни

ДДС за туризма и книги - 9%, ГЕРБ пръска БСП с дезинфектант

Депутатите отхвърлят ниска ставка за памперси, фитнеси и лекарства

viber icon

Очаквано, парламентът прие на първо четене намаляване на ДДС за хотели, ресторанти и книги от 20 на 9 процента! Законът обхваща периода до 31 декември, 2021 година.

Гласуването мина с куп прекъсвания, скандали, закачки и какво ли не. Опозицията няколко пъти зовеше премиера Борисов и финансовия министър Горанов да дойдат за обяснения. През това време обаче те се возеха с джипа на оглед на водата в Перник.

Партиите опитаха да вкарат още куп бизнеси в новата ниска ставка от 9 процента. БСП предложи в нея да влязат лекарствата, ДПС - памперсите. ВОЛЯ поиска ниско ДДС за фитнесите, че това помагало за здравето на нацията.

ГЕРБ и обединени патриоти обаче приеха само своите предложения.  Иначе депутатите решиха още полицаи, лекари и всички, работещи на първа линия в борбата с коронавируса, да получат ваучери за хотелско настаняване на стойност 210 лв.

Шоу в залата направи актьорът Евгени Будинов, депутат от ГЕРБ, който напръска с дезинфектант микрофона след оратор от БСП. Взимайки думата след него, Йордан Цонев през смях му напомни, че ще му трябва и тамян.

Комунистът Александър Паунов напомни  веднага на председателя на НС Цвета Караянчева, че все още театралните постановки на закрито не са позволени заради пандемията. "А тук се разиграват скечови постановки, не нарушавайте заповедта на здравния министър", отбеляза коалиционният партньор на БСП.

"И вие не нарушавайте и ходете с маски, моля ви", отвърна Караянчева на депутатите от левицата.
 Иначе промените бяха приети и днес на нож от представители на бизнеса, като против тях да и хора от управлението, включително министър Горанов.

Свалянето на ДДС в някои сектори може да наложи вдигането на данъци в други бизнеси. Само в туризма държавата ще се лиши от близо 150 милиона приходи. Освен това депутати коментираха с основание, че не е ясно точно понятието кетъринг дали включва, например, доставка на вода и кафе. Т

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?