Следвайте ни

Дават по 300 лв. на двор за прасе

viber icon

Премиерът Бойко Борисов и земеделският министър Десислава Танева се срещнаха с кметовете на протестиращите села в Пазарджишка община, където трябва да бъдат умъртвени прасета заради чумата.
 
"Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. 75% от компенсацията ще дойде от Брюксел, а останалото от държавата. Каквото си решат", заяви Борисов.

Парите ще се дават във всички 20-километрови санитарни зони около свинекомплексите - на двор при доброволно умъртвяване на животните, за да бъде направена необходимата дезинфекция. Насила никой няма да накараме, подчерта министър-председателят и акцентира върху опасността от разпространение на болестта и огромната популация на диви прасета.

"Разбираме какво искат малките кметове, но не мога да слушам някой да ме обвинява, едва ли не, че искаме да убием на някого прасетата. На никого не е приятно това - чума, по-страшно от чума няма", каза Борисов на срещата.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес, настоя Борисов и попита риторично има ли друг начин. "Аз също не понасям тъжни гледки", каза още премиерът и допълни, че се полагат огромни усилия да се действа така, както казва науката.

Той подчерта, че към момента няма ваксина срещу африканската чума по свинете. Веднага ще закупим ваксина, щом има такава, увери Борисов.

Той посочи, че умъртвяването на животните сега е по-малкото зло и изрази надежда "да се измъкнем по-леко".

"Чума е, не ни е споходило нещо хубаво. Насила не карам никого. Утре могат всички да пламнат. И те ще пламнат, защото се каза, вирусът се пренася по мухи, по комари. Каквото може държавата ще помогне, бизнесът също", увери премиерът. Според него болестта е дошла у нас от Румъния, с румънските туристи.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

03.08.2019 | 08:49

Дали чумата ще убие свинете или това ще направят гербаджиите, къде е разликата ?

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?