Следвайте ни

Дават информация за здравен статус, но дотам

Новините в Пазарджик и региона

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Много спорен в проекта за промени в Семейния кодекс се оказал въпросът дали трябва да се дадат адрес и телефон на биологични родители, ако те не са съгласни. В тази насока обсъждането продължава, обясни министър Екатерина Захариева. Експерти смятат, че това не е редно. Целият кодекс е обърнат към детето, а не бива да се отива от една в друга крайност. Не е за пренебрегване и рискът то да бъде отхвърлено повторно - да получи връзка с хората, които са го създали, но само за да разбере, че те и сега не го искат и не желаят дори да се видят с него.

Затова на осиновените ще се дава цялата необходима информация за здравен статус, причини за изоставяне, дата и място на раждане, но дотам. Само една държава в Европа дава възможност да се разкрие личността на биологичните родители въпреки тяхното нежелание. Въпросът засега остава отворен. 

Регистрите на кандидат-осиновителите, които в момента са разделени на 28 области, ще бъдат обединени в един национален. Ще останат и само национални съвети, като този за страната ще бъде към Министерството на труда и социалната политика, а за международните осиновявания - към правосъдното. Целта е да се опрости процедурата и да се съкратят сроковете. За всяко дете ще се търсят подходящи семейства в цялата страна. На едно място ще се подават документи, от общата база данни ще се търсят подходящите родители за всяко дете - то остава водещо.

Ако до 6 месеца биологичните родители не потърсят рожбата си, независимо от това какви заявления са подавали за реинтеграция, то ще бъде вписвано в регистъра, за да не се отнемат шансовете му да намери ново семейство. Министър Захариева посочи пример с приемна майка на две сестрички от Пазарджик, за които жената, която ги е родила, постоянно подава молби за реинтеграция, но иначе нито веднъж не е отишла да ги види. Така на практика ги лишава от възможността да отидат в нови семейства.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?