2374
Следвайте ни

Дъщерята на президента: Спомен за Желю Желев, избран с подкрепата на милиони ВИДЕО

viber icon

Първите демократични избори за държавен глава се провеждат на 12 януари 1992 г. на които победител става избраният от 7-ото ВНС година и половина по-рано за президент д-р Желю Желев, който е един от основателите на СДС.

Негов опонент е издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от БСП Велко Вълканов. Това е и единственият път, в който кандидатите на балотажа получават толкова впечатляваща подкрепа – всеки с над два милиона гласоподаватели. Въпреки това победител и първи демократично избран президент става Желю Желев.

За ролята на президента и за цената да си толкова близо до държавния глава - говори дъщерята на д-р Желю Желев - Станка. Той е първият демократично избран президент на България.

Тя си спомни за момента, в който баща ѝ е избран за президент. "Бях в Рила с приятели. Буквално всички слушаха един транзистор - какво става с Великото Народно събрание. Всеки един се интересуваше какво става в държавата. За мен беше голям шок, най-неочакваното нещо", разкри Станка.

В първия момент не е могла да повярва. "Не бях щастлива. Осъзнах, че това не е нещо, за което баща ми е искал и се е борил. Той поемаше това като дълг. Не се е стремял към него", обясни тя.

Станка споделя, че мечтата на Желев е била да бъде преподавател по философия.

"Животът ни се промени. Вкъщи вече имаше бодигардове. Това за мен беше ужасен шок. Въпреки това никога не съм се страхувала за живота си", заяви тя в ефира на NOVA.. И допълни, че баща ѝ винаги се е водил от убежденията си и от това, което смята, че ще е най-доброто за България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?