Следвайте ни

Държавната "Автомагистрали" твърди, че е пред финансов колапс

Дружеството заплашва да спре строителството на магистрала "Хемус"

viber icon

Сблъсъците между Министерството на регионалното развитие и държавното дружество Автомагистрали ЕАД продължават с пълна сила и през новата седмица. След като компанията отказа за втори път да изпълни съдебно решение, задължаващо я да предостави информация за своите контрагенти, договори и подизпълнители, от "Автомагистрали" се оплакаха, че е поставено в невъзможност да извършва редовните си месечни плащания към доставчици на услуги и суровини.

Сметките на дружеството във всички банки са били блокирани от министър Виолета Комитова с писмо от 10 юни. Освен това в края на миналата седмица, министърът е определила максимален праг на седмичните плащане в размер до 10 хил. лева.

Според държавната компания това действие на служебния министър вече оказва негативни последствия и "дружеството е заплашено от принудително спиране на дейността, в това число и временно спиране на изграждането на АМ „Хемус”. От там обясниха още, че има опасност да бъде прекъснато електрозахранването в обекти и бази за поддръжка, както и прекратяване доставките на горива. В началото на юни министър Комитова разкри, че  по строителството на магистрала "Хемус" вече са разплатените близо 1.3 млрд. лв., за реално завършени едва 9 км, докато близо 68 км от трасето все още се изграждат.

От "Автомагистрали" твърдят, че вече има и натрупване на неодобрени заявки за планови ремонти на техниката за зимното поддържане и текущи аварии и проблеми. Което може да доведе до неизпълнение на възложените задания относно текущия ремонт и поддръжка, обезпечаване на пътнотранспортни произшествия, въвеждане на временна организация и безопасност на движението при най-натоварените автомагистрали в страната.

„С тези и други подобни действия или бездействия на практика се блокира дейността по изграждането на АМ „Хемус“ и поддръжката на автомагистралите в страната. Това може да доведе до хаос и напрежение за всички пътуващи, за бизнеса, свързан с пътната инфраструктура, а също и за икономиката на страната“, заключват от Автомагистрали ЕАД.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Дани

Дани

29.06.2021 | 14:55

Оня с джипката го нема, а и нема да го има. Той от джама раздаваше парите и като шибек се удряше в гърдите колко магистрали е построил.

Отговори
2 4
ами

ами

29.06.2021 | 14:25

Къде е МВР. Влизат в дружеството и с убедителни шамари и шутове разчистват мършите. Вкарват в кауша тиквара с обвинение за подстрекателство и работата тръгва.

Отговори
6 4
Драган

Драган

02.07.2021 | 11:07

Оня с джипката остави нещо зад себе си за разлика от едни други преди него които оставиха ама за родата си.

Отговори
1 0
Кристиян

Кристиян

29.06.2021 | 11:25

Евала КАПАРО :D

Отговори
5 3
Възмутен

Възмутен

29.06.2021 | 09:14

Спряха им кранчето и за две седмици ще фалират. Смях и сълзи!

Отговори
11 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?