Следвайте ни

Държавата взима нов заем от 1,5 млрд. евро

viber icon

Финансовият министър Владислав Горанов да сключи договор за заем от 1,5 млрд. евро с четири банки. Това решиха на съвместно заседание бюджетната и външната комисия на парламента. Те одобриха законопроект за ратифициране на договор за нов държавен заем между България и банките Ейч Ес Би Си, "Сосиете Женерал", Сити Банк, лондонският клон на Ен Ей. УниКредит Булбанк ще е регистратор на заема. Лондонският клон на "УниКредит" е агент по заема, съобщава „24 часа”.Той е с лихва от 1,08% на годишна база, ако той бъде сключен днес. Оскъпяването се базира на индекса ЮРИБОР, към който се добавят 0,5%, предвижда споразумението. Заемът е за шест месеца, като в него има опция той да бъде удължен с още шест месеца, обясни финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите.

За да влезе в сила заемното споразумение, трябва да бъде гласувано и в пленарната зала. За 2014 г. актуализираният бюджет предвижда нов заем до 4,5 млрд. лв., а за догодина таванът на новия дълг е 8,1 млрд. лв.

Според запознати избраните банки ще получават информация за подготовката на нова външна емисия догодина и е вероятно посредниците по нея да бъдат избрани между тях. На вчерашните дебати в комисиите Николай Александров и Волен Сидеров от "Атака" се обявиха против поредното задлъжняване на страната.

Александров подчерта, че става дума за мостово споразумение, което се случвало за първи път от времето на Милен Велчев. Владислав Горанов обаче отговори, че каквото е можел да каже, го е казал в този формат. Ако искат още данни, депутатите трябвало да свикат закрито заседание./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?