Следвайте ни

Държавата ще плаща по 1200 лв. за фирмен детегледач

viber icon

По 1200 лв. заплата за детегледач, който да се грижи за малчуганите на служителите на фирмата, ще плаща държавата. Възнаграждението ще бъде поемано до 1 година след назначаването им, като преди това те ще преминат обучение. Това стана ясно по време на семинар на социалното министерство, на който бе поканена „Марица“.

 


Освен това на компаниите ще бъдат поктити и разходите за обособяването на детски кът.

За да може да се възползва от услугата бизнесът ще трябва да кандидатства с проект, който да е на стойност между 50 000 и 150 000 лв. Освен проектната стойност единственото изискване към фирмите е персоналът, който ще се грижи за децата, да бъде нает чрез Бюрата по труда.

 


„Малките фирми с по 10-15 души, които имат по 1-2 семейства, също ще могат да се възползват от програмата. За целта те ще трябва да се сдружат с друга фирма. Ние ще поемаме и оборудването и приспособяването на помещенията за гледане на децата почавово. Темата за осигуряване на по-добро съвместяване на професионалния с личния живот за нас е важна“, уточни зам.-социалният министър Зорница Русинова.

 


След изтичане на срока от 1 година, в който държавата ще поема заплатата на детегледачката, работодателят ще трябва да реши колко заети на позицията може да поддържа.

 


Детегледачите ще де грижат за децата на служителите между 2 и 4 часа. Мярката за подкрепа на работодателите при обособяване на детски кътове ще стартира от началото на следващата година. Очакванията са от възможността да се възползват 200 фирми и 2000 безработни, които да започнат да се трудят като детегледачи.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?