49
Следвайте ни

Данните от черната кутия на падналия МиГ-29 показаха какво се е случило

viber icon

Черната кутия на МиГ-29 е разчетена. Това съобщи министърът на отбраната Георги Панайотов.

По думите му български екип е заминал преди дни в Русия заедно с черната кутия на падналия МиГ-29  в Черно море край Шабла, където трябваше да бъде разчетена.

На 9 юни изтребителят, пилотиран от майор Валентин Терзиев, посмъртно повишен в подполковник, падна в морето по време на тактически учения на формированията за ПВО от Българската армия и авиационни формирования от ВВС - „Шабла 2021“.

Загиналият при разбиването на самолета летец майор Валентин Терзиев е загубил пространствена ориентация, гласи основната версия от доклада на звеното за авиационни произшествия на Военна полиция, както “24 часа” писа. Объркването на пилота довело до грешка и вместо след атаката на светещата мишена той да издигне самолета, го е забил в морето.

Заключението на военните полицаи бе оспорено от вдовицата на пилота Димитрина Попова. Тя се съмнява в качеството на разследването.

Черната кутия на разбилия се МиГ-29 бе открита на дъното на Черно море на близо 70 метра дълбочина и 20 дни след катастрофата. Тъй като от удара тя бе разхерметизирана, военните предпочетоха да я изпратят за разчитане от производителя в Русия.

Близо 3 месеца обаче черната кутия не можеше да бъде изпратена в завода в Курск заради настояването на България да я придружат български военни. Руснаците дълго време отказваха да допуснат офицери от страна от НАТО в секретния завод.

Надеждите на разследващите бяха данните от черната кутия да дадат информация за липсващите секунди от загубата на връзка между Терзиев и ръководещите полета. Устройството на МиГ-29 обаче не записва глас, а само параметрите на полета - височина, има ли контрол върху самолета, ъгъл на падането. Според информация  Терзиев се е разбил в морето почти под прав ъгъл, което означава, че самолетът му е летял директно към водата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

ОТГОВОР-ДО БЕЗГРЕШНО ПИШЕШТИТЕ

ОТГОВОР-ДО БЕЗГРЕШНО ПИШЕШТИТЕ

16.09.2021 | 17:14

ВСЯКА ТЕХНИКА КОЯТО РУСИЯ Е ПРОИЗВЕЛА И Е ПРОДАЛА ЗАД ГРАНИЦА--С ЦЕЛ ПОСЛЕ ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА СРЕЩУ САМАТА РУСИЯ КОНСТРУКТОРИТЕ ИМАТ УСТРОЙСТВА КОИТО ДА Е ИЗКАРАТ ИЗВЪН КОНТРОЛ--ДВИГАТЕЛИТЕ РАБОТЯТ С ПОМОЩА НА КОМПЮТЪР НЕЩО КАТО КОЛИТЕ --ТАКА ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ СА Е ПОГРИЖИЛИ ДА ИЗКАРАТ ТАЗИ ТЕХНИКА ИЗВЪН СТРЕЛЯ--САМОЛЕТА ИЛИ Е СВАЛЕН С РАКЕТА ИЛИ ДВИГАТЕЛИТЕ СА МУ ПОВРЕДЕНИ ДИСТАНЦИОННО---И ТОВА ГАНЙОВЦИТЕ ГО ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ--НО ВЕЧЕ Е КЪСНО ПРОДАДОХА СИ ЗАДНИЦИТЕ НА НАТО-КОЕТО ЩЕ ГИ ВКАРА В БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА С РУСНАЦИТЕ --ИДЕТЕ В САЙТ ЗА ПРАВОПИС И КРАСНОПИС ТАМ ПРАВЕТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ ЗА ДРЕБНИ ГРЕШКИ--ТУКА ПИШЕТЕ САМО ПО-ТЕМАТА--А КОЙТО НЕЗНАЕ ЗНАЧЕНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ И НЕ ГИ ПОЗНАВА--МОЛЯ ДА НЕ ЧЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ МИ--НО ВИЖДАМ ДОСТА ХОРА ПО-ДОЛУ СА ОЦЕНИЛИ ПОЛОЖИТЕЛНО КОМЕНТАРИТЕ МИ--ТАКА ЧЕ САМИ СИ ПРАВЕТЕ ИЗВОДИТЕ --ОБИЖДАЩИТЕ ПРИ КЙ СА НА ХРАНИЛКА

Отговори
6 8
Нали

Нали

16.09.2021 | 16:31

Името на ръководителя на полета има ли го на записа?

Отговори
9 2
С.В.

С.В.

16.09.2021 | 15:44

Когато човек си позволява да коментира толкова важни неща е длъжен да знае правописа. Иначе е по добре да не се излага а още повече да пише и глупости.

Отговори
8 9
ОТГОВОР

ОТГОВОР

16.09.2021 | 17:02

ИДЕТЕ И ПРАВЕТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ ЗА ПРАВОПИС В САЙТОВЕ ЗА ПРАВОПИС И ПРАВОПИС--ТУКА СЕ ПИШЕ САМО ПО ТЕМАТА--А КОЙТО НЕПОЗНАВА БЪЛГАРСКИТЕ БУКВИ-ДА НЕ ГО ЧЕТЕ

Отговори
10 4
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

16.09.2021 | 13:41

САМОЛЕТА Е СВАЛЕН ОТ РУСИЯ ДИСТАНЦИОННО СА МУ ПОВРЕДИЛИ ДВИГАТЕЛЯ ОЩЕ ВЪВ ВЪЗДУХА--БЪЛГАРИТЕ ОТЛИЧНО ГО ЗНАЯТ ТОЗИ ФАКТ--НО СЕ ПРАВЯТ НА ЛУДИ--И ДАВАТ НА РУСНАЦИТЕ ДА ИМ РАЗЧИТАТ КУТИЯТА--НО ОГОВОРКАТА Е СЛЕДНАТА--НИЕ ЩЕ СИ ТРАЕМ--НО ВИЕ ЩЕ КАЖЕТЕ ЧЕ Е СТАНАЛА ПИЛОТСКА ГРЕШКА ИЛИ ДВИГАТЕЛИТЕ СА ОТКАЗАЛИ--ЗА ДА НЕПЛАЩАМЕ ОГРОМНИ СУМИ ОБЕЩЕТЕНИЕ НА ЗАГИНАЛИЯ

Отговори
18 20
ОТГОВОР

ОТГОВОР

16.09.2021 | 15:02

ми путин предопреди няколкократно че стрелби до границата са нежелателни--тези изтребили могат да носят ядрено оръжие и русия няма да трепери защото нато си прави експерименти с ганйо и с нервите на путин--КАТО ИСКАТ ДА СЕ УЧАТ ДА СТРЕЛЯТ ДА ОТИВАТ В НЯКОЙ ОТ ОКЕАНИТЕ--И ТАМ ДА СИ СТРЕЛЯТ КОЛКОТО СИ ИСКАТ -ДЕНОНОШНО--НА ВАС ЩЕ ВИ БЪДЕ ЛИ ПРИЯТНО АКО НЯКОЙ ДОЙДЕ ДО ВХОДНАТА ВИ ВРАТА И ТО НОЩЕС ЗА ДА СЕ УЧИ ДА СТРЕЛЯ????--ТАКА ЧЕ СЕГА ВНИМАВАЙТЕ РОДНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ПО ЗАПОВЕД НА БАЙДАН ДА НЕ ИЗПРАТЯТ И ВЗВОД В УКРАЙНА КОЙТО НА ПО-КЪСЕН ЕТАП ЩЕ БЪДЕ ИЗПОЛЗВАН ЗА ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ РУСИЯ--ЗАЩОТО ПУТИН ПАК НИ ПРЕДОПРЕДИ --ПОСЛЕ ДА НЕ СЕ ЧУДИТЕ ЗАЩО СОФИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗРАВНЕНА С НИВОТО НА МЕТРОТО

Отговори
7 15
Тики так

Тики так

16.09.2021 | 15:12

ПредУпреди

Отговори
9 3
ОТГОВОР

ОТГОВОР

16.09.2021 | 15:22

НЕ СМЕ В САЙТ ЗА ПРАВОПИС И КРАСНОПИС--ТАМ ПРАВЕТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ--А ТУК ПИШЕТЕ ПО ТЕМАТА

Отговори
8 7
До ИСТИНАТА

До ИСТИНАТА

16.09.2021 | 15:34

Първо, този аероплан е с ДВА двигателя. Второ, последни ремонти са правени в Полша. Дистанционно да се повреди си го представям (имам силна фантазия) да се вмъкне обучен от руснаците прилеп във въздухозаборника, все пак полетът е бил нощен.

Отговори
9 4
Отврат

Отврат

16.09.2021 | 16:20

Това ли ти е тъпото оправдание???? Човек, който няма мозък да запомни пет прости правописни правила, ми седнал да дава акъл на тема политика и авионика....Тъпанар!

Отговори
8 5
ОТГОВОР-ДО БЕЗГРЕШНО ПИШЕШТИТЕ

ОТГОВОР-ДО БЕЗГРЕШНО ПИШЕШТИТЕ

16.09.2021 | 17:10

ВСЯКА ТЕХНИКА КОЯТО РУСИЯ Е ПРОИЗВЕЛА И Е ПРОДАЛА ЗАД ГРАНИЦА--С ЦЕЛ ПОСЛЕ ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВА СРЕЩУ САМАТА РУСИЯ КОНСТРУКТОРИТЕ ИМАТ УСТРОЙСТВА КОИТО ДА Е ИЗКАРАТ ИЗВЪН КОНТРОЛ--ДВИГАТЕЛИТЕ РАБОТЯТ С ПОМОЩА НА КОМПЮТЪР НЕЩО КАТО КОЛИТЕ --ТАКА ЧЕ РУСНАЦИТЕ ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ СА Е ПОГРИЖИЛИ ДА ИЗКАРАТ ТАЗИ ТЕХНИКА ИЗВЪН СТРЕЛЯ--САМОЛЕТА ИЛИ Е СВАЛЕН С РАКЕТА ИЛИ ДВИГАТЕЛИТЕ СА МУ ПОВРЕДЕНИ ДИСТАНЦИОННО---И ТОВА ГАНЙОВЦИТЕ ГО ЗНАЯТ МНОГО ДОБРЕ--НО ВЕЧЕ Е КЪСНО ПРОДАДОХА СИ ЗАДНИЦИТЕ НА НАТО-КОЕТО ЩЕ ГИ ВКАРА В БРАТОУБИЙСТВЕНА ВОЙНА С РУСНАЦИТЕ

Отговори
3 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?