46
Следвайте ни

Даниел Лорер: Никой не искаше Министерството на здравеопазването

viber icon

Нито един от коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" в бъдещото правителство не е искал Министерството на здравеопазването. Това обяви в интервю за предаването "Лице в лице" Даниел Лорер от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Най-вероятно здравното министерство най-вероятно ще е отговорност на ПП, а номинацията за министър ще е председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. 

"Трябва да спрем измирането на наши сънародници от COVID-19. Нещо, което можем да избегнем сравнително лесно с една активна кампания, обясняваща ползите от това човек да се ваксинира в България в наши дни. Българите сме хората с най-лошото здраве в Европа... Не трябва с лека ръка да губим по 100-200 наши граждани всеки ден", коза Лорер.

По думите му Сербезова е чудесен професионалист.

"Не я познавам лично, но искрено се надявам да е човекът, който да може да спре тази нечувана смъртност у нас. Изключително горд съм, че продължаваме промяната ще е тази, която ще носи тежестта на здравното министерство в новата коалиция", коментира представителят на ПП.

Самият Лорер е спряган за министър на иновациите и растежа. Той обяви единствено, че е предвидено Министерството на икономиката да се раздели на две части: "Идеята е настоящото Министерство на икономиката да се фокусира върху промишлеността, а новото Министерство на иновациите и растежа да се фокусира върху оперативните програми и финансовите инструменти за създаване на новата икономика".

По думите му, до края на седмицата ще бъде обявена структурата на новия Министерски съвет и е много вероятно да знаем, ако не всички, то повечето имена на предложените министри.

 Премахването на държавните мегаструктури не е залегнало в коалиционното споразумение. В близките 1-2 г., това, което трябва да се случи, трябва да бъде оздравяване на тези дружества или тяхното прехвърляне към принципал, който може да ги управлява, вместо холдинга директно към министерството. Според Лорер, министърът трябва да има свободата да назначи екип, с който може да работи на високи обороти. Отборът, с който той влиза в министерството ,трябва да е готов да работи на 5-6- 7-8-ма скорост, за да можем за 4 години да покажем на избирателите огромен процес. Смятаме да сменим ръководството на КПКОНПИ и да подсилим нейните прерогативи за контрол, допълни още той.

Лорер призна още, че се обсъжда да има по едни човек от ПП във всяко министерство, за да наблюдава какво се случва там.

"Една от идеите, която обсъждаме с коалиционните партньори, е да има по един човек от "Продължаваме промяната ", който ще бъде нещо като съветник на министъра, като минимален елемент на контрол от страна на мандатоносителя върху всяко министерство. Надяваме се , че идеята ще бъде подкрепена от всички, защото целта е да оправдаем доверието на избирателите", каза Даниел Лорер.
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Чифутска наглост

Чифутска наглост

06.12.2021 | 21:05

Мъ Лорер ти не си Български гражданин Ти си чифут както и Кирчо и Кокорчо И верно умират по 100 - 200 чифута който са твой съграждани а не Българи

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?