Следвайте ни

Данаил Вълчев: Няма нужда от нова Конституция

viber icon

"Разговорът за нова българска Конституция не е юридически разговор, а чисто политически. Няма никакви основания за приемане на нова Конституция. Нищо не се е случило толкова в обществото".

Това коментира в предаването "120 минути" по bTV проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието.

"Всички хора разбраха, че това е някакъв ритуален танц, някакъв начин правителството просто да си изкара мандата. Ние се сърдим на г-н Марешки, че е подписал Конституцията, без да я е чел, но с още по-голямо основание трябваше да се сърдим на онези, които са я прочели", каза още Вълчев.

По думите му става въпрос за проект, който над 90% е абсолютно същият като сега действащата Конституция.

"Конституцията има този смисъл да създаде институционалната и правна рамка, за да живеем по един нормален начин. Въпросът не е да се създаде един прекрасен правен акт, а условията, които в този акт ще действат", коментира още Даниел Вълчев.

"Ние до онзи ден не знаехме, че г-н Борисов въобще знае, че в България има Конституция. Той нито ходеше на парламентарен контрол, нито на откриване, нито на вот на недоверие. Едно пълно пренебрежение към конституционната рамка. И сега изведнъж нова Конституция. Това е изключително несериозно", на мнение е той.

Според него случващото се показва, че управляващите са се уплашили.

 "Когато премиерът се уплаши, единственият начин е той да мине през избори. Той по някаква причина не го прави", допълни Вълчев.

Според него премиерът Бойко Борисов ще плати много висока цена - политическа, а вероятно и друга.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?