Следвайте ни

Да се стяга Столипиново! Кула следи какво горят ромите в София

viber icon

Столичните власти смятат да откажат ромите от навика да горят всевъзможни боклуци за отопление. За целта в квартал "Факултета", най-голямото гето в София, ще бъде построена наблюдателна кула". Тя ще следи дали се изгарят опасни отпадъци.

"Ще имаме наблюдение в оперативния дежурен център в общината и в пожарната. Идеята е камери да улавят нерегламентираното горене, дават сигнал към нас, екипи на пожарната и столичния инспекторат вземат мерки по прекратяването на това горене", обясни Красимир Димитров - директор на "аварийна помощ и превенция", по bTV.

Системата се включва в мерките за опазване на чистотата на въздуха. Наблюдението ще е постоянно - 24 часа в денонощието. Кулата започва да се строи в края на март.

Мярката е наложителна, защото жителите на съседните на гетото квартали  "Западен парк" и "Красна поляна" постоянно се оплакват, че откъм "Факултета" идва ужасен дим и воня.

Част от ромските къщи се отопляват с автомобилни гуми и стари дрехи. Горенето на кабели пък е бизнес.

За отопление се ползва дори стара дограма, която се продава специално за огрев.

В борбата с мръсния въздух от Столична община започнаха инсталация на филтри по комините, а групата за артпровокации Destructive Creation стигнаха още по-далече - подариха парна инсталация на 4 къщи. Целта - демонстрация как да намалим вредните емисии.

 Къщите с парно във "Факултета" обаче и до днес си остават само 4. Проблем с горенето на отпадъци има и в пловдивския квартал "Столипиново", но засега в общината не са взели пример от София.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

11.03.2021 | 11:02

Напалм,а не кули.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?