2374
Следвайте ни

Да пречистим душа и тяло с Коледния пост

viber icon

Коледните пости вече започнаха и все повече хора решават да подложат тялото и духа си на това изпитание. Постите са възможност за всеки  да бъде по-добър, скромен, смирен, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването на коледните пости човек може не само да пречисти организма си, но и да се облагороди духовно.

Коледните пости са последният пост през годината, който е с продължителност от 40 дни. По традиция той предшества важния християнски празник Рождество Христово. Свързва със страданията на Дева Мария в последните 40 дни преди Рождението на Спасителя. По нов стил постът започва на 15 ноември и приключва на Коледа. Началото му е веднага след почитането на паметта на апостол Филип на 14 ноември и поради тази причина се нарича още Филипов пост. По стар стил коледните пости започват на 28 ноември и завършват на 6 януари следващата година. В случая последният ден, в който може да се яде каквото пожелаете, се пада на 27 ноември.

В сравнение с останалите пости, коледният пост не е толкова суров. Месото, маслото, млякото, яйцата и млечните изделия са забранени и в този случай. Рибата и виното са забранени в понеделник, сряда и петък. В останалите дни - вторник, четвъртък, събота и неделя е позволено да се яде храна с растително масло. По време на коледния пост менюто се състои от зеленчуци, зърнени храни, бобови растения и гъби. Хляб и тестени изделия могат да се консумират единствено ако в тях не се съдържат яйца и мляко. Рибата по време на поста е разрешена в събота и неделя и на големи празници, ако се падат във вторник или четвъртък. Ако празниците се падат в сряда или петък, тогава виното и растителното масло са разрешени, но в умерени количества. В последните дни от поста дори в събота и неделя, рибата не е позволена.

Църквата прави изключение единствено за бременните, малките деца, болни хора. Те могат да спазват коледни пости, без да изключват мляко и млечни продукти. Ако повече от месец без месо и мляко ви се вижда непосилна задача, има вариант и за вас - можете да постите само първата и последната седмица от тези 40 дни. Важното е да направите опит да се пречистите поне за известно време.

Много хора се притесняват, че по време на постите няма да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждае организмът. Всъщност чрез консумацията на пълноценни и разнообразни растителни храни човек може да си набави всички нужни вещества, освен може би витамин B12 и витамин D, които така или иначе са почти изцяло дефицитни във всички храни. С този начин на хранене човек може да се чувства лек, здрав и енергичен целогодишно и постоянно, а не само по време на постите

Голяма част от свещениците са на мнение, че физическият аспект на поста не е от толкова голямо значение, колкото духовният.

Истинският пост се свързва с молитва, покаяние, въздържане от страсти и пороци, отказ от зли дела, опрощаване на обиди, въздържане от интимност, развлечения и забавления, гледане на телевизия. Постът не е цел, а средство за смирение на плътта, чрез което се очистват греховете от душата. Без молитва и покаяние постът се превръща само в диета.

Този период от живота може да бъде подходящо време да прочетем интересни книги, които ни дават смисъл и ни вдъхновяват. По време на пост може да прочетете Евангелието, препоръчват духовници.

Ако постенето те кара да се чувстваш мрачен, да си сприхав с другите, да се чувстваш като мъченик, не си тръгнал в правилната посока. Трябва да поспреш и да подложиш мотивите си на анализ.

Постът поражда вътрешна лекота и жизнерадостно настроение, състрадание към другите. полагайки усилие да постим, някои от нас започват да си въобразяват, че правят огромен подвиг и очакваме някаква особена награда от Бог. В гордостта си започваме и да съдим другите, като например тези, които не постят. Този тип пост е бутафорен, а плодовете му гнили. Постът учи на мярка във всичко. 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?