Следвайте ни

Да ги подкрепим! Майки на деца с увреждания майсторят гривни и плетива

viber icon

Майки на деца с увреждания продават ръчно изработени артикули във Фейсбук. Продуктите са стотици, а интересът към тях е огромен. В групата „Купи подарък от майка на дете с увреждане“ членуват над 25 000 души, сред които продавачите и желаещи да закупят за подарък труда на майките.

Предпазни маски, плетива, бижута, декорации, картички и сувенири са само част от нещата, които майсторят дамите, които са открили своето призвание - да творят с ръцете си - след заболяването на хлапето.

Любка Тодорова от Пловдив се грижи за дете с аутизъм, а през свободното си време изработва от различни материали декоративни фигурки. Те стават както за украса в градината, така и за дома. Заек на колело например може да бъде закупен срещу 50 лв., папагал и къща под формата на гъба  - срещу 20 лв. Любка Тодорова предлага и по-практични артикули, като кош за пране с височина 51 см и широчина 46 см. Цената му е 45 лв. „Всичко изработено от нея е с талант и вкус“, отбелязва Екатерина Петрова, която си поръчва именно кош за пране.

Пловдивчанката Сюлбие Ямак, която е майка на 4-годишната Нарин, страдаща от детска церебрална парализа, предлага глицеринови сапунчета в различни форми - сърце, пеперуда, елхичка, роза, човече, камбанки, снежен човек. Цента им е скромна - варира между 1 и 3 лв. в зависимост от размера.

Предпазните маски, изработени от майки на деца с увреждания, са с бродирани цветя, котета, лекарски слушалки или народни мотиви. Във Фейсбук групата се търгуват и клипс за биберон, ключодържатели, мартенички, както и коледни играчки и декорации, плетени шапки.

Докато за едни Фейсбук групата е мястото, на което се трудят, защото не могат да си позволят да оставят децата си сами, то други срещат подкрепа от по-възрастните роднини. Такъв е случаят на Михаела, която има две деца, а по-малкото е аутист 85%. „Баба му е асистент, а аз работя, защото не мога да си позволя да остана вкъщи, понеже всички знаете колко „много“ се помага финансово на децата и какви са разходите за терапии и хранителни добавки. През свободното си време се занимавам с плетива за деца“, казва Михаела. Тя е ангажирана с поръчки до края на ноември.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Майка на дете с увреждане

Майка на дете с увреждане

23.10.2020 | 08:45

Изработено в свободното време...Имате свободно време???

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?