2374
Следвайте ни

Да, да, ама не: COVID мерки с вратички

viber icon

От една седмица в България е въведен "зеленият сертификат", който се изисква за посещения в молове, кина, театри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и други.

Сертификатът се издава на ваксинирани, на преболедували COVID-19, доказано с ПСР тест, и на хора с отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР или с антигенен тест. От тази мярка се очаква се ограничи разпространението на COVID-19 и смъртността. И по двата показателя България се конкурира за първото място в ЕС с Румъния.


На практика обаче при влизането в места, където се струпват хора, цифровият сертификат не просто не се проверява, но и в заповедта за въвеждането му са оставени толкова много вратички, че мерките се обезсмислят. Влизането в моловете, примерно, е практически достъпно за всички.

"Сутринта получих есемес от зоомагазин, че не ми трябва зелен сертификат, за да вляза в мола, ако кажа на охраната, че искам да ида до зоомагазина", написа до OFFNews Мария Петрова*. Шокирана, тя пише на магазина и на мола, за да ги пита има ли някаква грешка. Получава отговор, че грешка няма, защото заповедта позволявала.

В заповедта на министъра на здравеопазването действително пише, че изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в търговски център тип мол.

Така никой няма да ви поиска сертификат, ако кажете, че отивате до един от обектите в дългия списък. Петрова още вчера е изпратила писма до почти всички институции, имащи отношение към ограничителните мерки, в което изразява притесненията си. "Напълно разбирам, че достъп до магазини, които продават храна, аптеки, банки и тн. е изключително важен, но за съжаление това само създава опция за злоупотреба, поднесено с този език".

"Пиша ви с надеждата, че ще се обърне внимание и ще се адресира, за да се избегнат ужасните последствия, които за съжаление удрят изключително силно населението на България, нисък процент ваксинирани, висок процент заразени и твърде много починали", добавя тя и очаква отговор на въпроса защо може да се влиза без сертификат в търговския център.

Всъщност служителите на търговските обекти е твърде вероятно да нямат право да сравняват името на сертификата с личната карта.

Спортни клубове също намериха начини да заобикалят забраните още при предишния локдаун. Тъй като в момента са забранени извънкласните дейности за децата, те се картотекират като състезатели. Другият номер е, че спортните центрове официално не работят, но инструкторите "наемат" залите в тях и правят "частни партита", а не провеждат тренировки. С номера с картотекираните състезатели известен на всички в София спортен бар не е затварял въобще, но там официално няма купони, а състезания и тренировки по джаги, дартс и т.н.

Като добавим и фалшивото ваксиниране, което не е ясно в какви размери е, но е ясно, че съществува, може да се направи обосновано предположение, че мерките, срещу които се протестира в цялата страна, няма да имат голям ефект. И всеки ден ще продължат да измират стотици от болест, срещу която има ваксина.

 
Според данните, сметнати неофициално, за 8-те дни от обявяването на влизане в действие на зеления сертификат са поставени по една доза на 151 480 души. В момента в България са поставени 2,7 млн. дози, а със завършен ваксинационен цикъл са около 25 % от населението по данни на ecdc.europa.eu. За да достигнем 75% ваксинирани, което пак ще е по-ниско от средното ниво в ЕС, ще трябва да се поставят още 5,4 млн. дози. С тази скорост това ще отнеме още 36 седмици, предаде dir.bg.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Не забравяйте ве чифутски урунгели

Не забравяйте ве чифутски урунгели

28.10.2021 | 23:46

Няква Александра писала че Българина бил опасен кога Нискал.да заобиколи някакви правила Неграмотно чифутско изпражнение Иначе това изпражнение чифутско щеше да знае нещо от Историята ни А там в Историята ни е записано превземането на непревземаемия Одрин Е верно не сме го превзели според правилата писани от чифутските съветници и стратези воени на служба във Франция Англия и Германия Ама сме я превзели И пак подчертавам въпреки ПРАВИЛАТА родени в главите на чифутските съветници и стратези писали на бюро правилата и от бюрата оценили Одрин като непревземаем Без чукундурите чифутски да имат изпредвид Българския боен дух И сега днес те пак за пореден път грешат И здрав за пореден път ще го ядът

Отговори
0 2
Срам

Срам

28.10.2021 | 23:19

СРАМ за всички, които се примиряват с тези " разрешителни" ! Така започва тоталитаризма! Днес бележка за едно, утре за друго и ще дойде момент, когато няма да можеш и да пръднеш без разрешение. Веднъж дадеш ли си гъза под наем, няма отърване. Днес са неваксинираните, утре ще са ваксинираните и т.н.

Отговори
2 2
Александра

Александра

28.10.2021 | 21:35

Българина е опасен когато ниска да заобиколи правилата

Отговори
3 0
конспирация

конспирация

28.10.2021 | 20:54

Първо бе КОВИД, а после ваксината. Ако някой иска да те убие, ще го направи с първото, а с ваксината, ако си плащаш ще ти разреши да живееш. Логиката сочи, че ще оцелеят ваксинираните

Отговори
3 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?