Следвайте ни

Д-р Стойчо Кацаров за скандала с "Пирогов": Фалшифициран е дори подписът ми

viber icon

„Разбрах, че съм бил лекуван по пътека с диагноза цироза месец след контролния ми преглед. На 1 март поисках копие на документацията от „Пирогов”. Не съм лежал в болницата, не са ми давани никакви лекарства. Всичко написано от лечебното заведение е фалшиво. В документите, в които се твърди, че съм информиран за източника на плащане, подписът ми е фалшифициран”. Това заяви пред Нова телевизия здравният министър д-р Стойчо Кацаров, показвайки цялата медицинска документация, която му е дадена от „Пирогов”.

Преди дни директорът на най-голямата болница за спешна помощ у нас беше уволнен след обвинение за лечение на над 400 пациенти-фантоми. Един от мнимите болни се оказа самият здравния министър. От лечебното заведение обаче обясниха, че Стойчо Кацаров не само че е бил преглеждан, но е и получил лечение отвъд правилата. Здравният министър категорично отрече да е знаел, че му пускат пътека, както твърди доц. Атанасов.

„Пациентът не може по свое желание да отиде на контролен преглед. Доц. Атанасов ме извика на 23 януари. Искаше да направим скенер на белия дроб след преболедуването ми от коронавирус. Защо някой който иска да ми прави услуга не ме вика в едномесечния срок, когато имам право безплатно да се възползвам от услугата, а ме вика 10 дни по-късно. Аз съм здравноосигурен, прегледан съм и ми е направено изследване в лечебно заведение, което има сключен договор с НЗОК. Защо да не мога да получа това изследване, платено от касата? Смятате ли, че да ми лепнат стигма чернодробна цироза до края на живота струва 100, 200 или 300 лв.?”, пита Кацаров.

По думите му директорът на болницата носи отговорност за подобни фалшиви документи. „За това го уволних. Опитът да се оправдаят, че ми правели услуга, за да не плащам нещо, което имам право да получа безплатно, е абсолютно нелеп”, каза още министърът на здравеопазването.

Според Кацаров кой и как ще бъде наказан за подобно фалшифициране ще реши съдът.

„Случаят показва в какво състояние заварвам здравната система след 10-годишно управление на ГЕРБ”, коментира още министърът. Според него кризата с коронавируса не е управлявана правилно.

Припомняме, че вчера от "Пирогов" разпространиха уточнение, в което се казва: "в периода 23-27 януари той не е бил на безплатен контролен преглед в „Пирогов”, защото такъв не му се полага. Той е бил изписан след болничното лечение на тежък COVID-19 на 12 декември 2020 г. По правило срокът за безплатни изследвания и контролни консултации със специалист е един месец. Изглежда министър Кацаров не знае също, че съгласно Наредбата за медицинска експертиза, която лично е подписал, за ЧЕРНОДРОБНА ЦИРОЗА НЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ПОЖИЗНЕН СРОК при освидетелстване в ТЕЛК. След като не знае, нека направи проверка преди да го съобщава в национален ефир. Освен това при освидетелстване се вземат предвид показателите за функцията на черния дроб, всички клинични и параклинични изследвания, а не клиничната пътека, по която болният е бил приет на стационарно лечение".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (12)

ИВА

ИВА

18.07.2021 | 18:17

СТОЙЧО КАЦАРОВ, ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ РАЗБРА ЧЕ ЛЪЖЕШ И ПРОДЪЛЖАВАШ. СПРИ СЕ ВЕЧЕ ,НЕ ПАДАЙ ТОЛКОВА НИСКО.

Отговори
5 3
Геро

Геро

18.07.2021 | 14:30

Докато има хора, който се продават, за да ходят по протести. Пресния пример от миналата година, това бяха платени притесни. Няма да има промяна на нищо. Настъпаха златната кокошка на бошков и хайде протести, за всяка една промяна, ще има ущетени мутри, който са готови да изкарат платени протестиращи. Няма политик или партия,, която иска да промени нещо, защото ако пипне здравната система, ще засегнат много частни болници, което отново ще доведе до протести и паразитните парти отново, ще се опитат да “яхнат” протеста. На същото бяхме свидетели с партията на Бабикян и Манолова, ДА, България на Христо Иванов, та те дори на живо се включиха с мутрата, която ги финансира “Маджо се обади”. Още един пример Петър Москов въведе пръстовия отпечатък и секна тридневните пътеки без пациента да лежал в болница и отново протести и правителството клекна.

Отговори
11 4
Галя

Галя

18.07.2021 | 18:56

Толкова си неграмотен, че нямаш никакво право да критикуваш който и да е.

Отговори
1 2
Пловдив 2

Пловдив 2

18.07.2021 | 12:26

Та той сътвори търговските дружества да са болниците. Той направи ДКЦ та. Той радува всички болници да са частни. В частен МЦ се ваксинират, но се лекува в държав. б- ца. Изговори куп лъжи. Какъв министър. Пак приватизатор. Как просперира Пълмед, Капсула и др. Хайде, Стойчо иди си от МЗ. Не ти е там мястото.

Отговори
26 6
лимбо

лимбо

18.07.2021 | 12:15

Новия шеф на "Пирогов" бил по- голям далаверджия- Всеки месец (като шеф на клиника)сам си пишел бонуси по 20-30бона.Като манеш боклука, нищо не остава - определението важи и за бунище.

Отговори
22 2
лимбо

лимбо

18.07.2021 | 14:34

Разликите досега между тях - Балтов разпределял бонуси на повече хора , а новия само за себе си. Споровете между дребните и едрите мошеници продължават.

Отговори
11 3
бяла партийна мафия

бяла партийна мафия

18.07.2021 | 11:03

Проверка на всички болници и съд за източвалите Здравната каса с фалшиви диагнози! Прокуратурата да си свърши работата! Милиарди се източват по този начин всяка година! Да се предостави лесен начин всеки гражданин да може да проверява здравното си досие и при фалшиви диагнози, да бъде задължен да ги съобщава!

Отговори
24 4
Петър

Петър

18.07.2021 | 13:24

Всеки може да си вземе безплатно код от здравната каса и да си проверява здравното досие. Пише какви прегледи са му правени, какви хоспитализации, какви лекарства, от кои лекари и т.н. Четете и мислете преди да пишете!

Отговори
15 1
дигитализация

дигитализация

18.07.2021 | 17:41

Код за НОИ, код за НАП, пинкодове за какво ли не?! Литва таправиха още преди 20 години всичко електронно и с една карта получаваш и ползваш всякаква информация!

Отговори
3 0
Юлия

Юлия

18.07.2021 | 18:58

Защо трябва да мислят. Толкова е трудно. Но да плюеш си е къде, къде по-лесно.

Отговори
0 1
Пловдив

Пловдив

18.07.2021 | 10:55

Толкова нагъл лъжец и обвиняващ всички други, освен себе си! Това същество нито е човек, нито лекар, нито юрист! Аморално и без съвест чудовище! Само милиционера рашков го "превъзхожда" по злост! Отвратена съм! Омерзена!

Отговори
27 14
2,25

2,25

18.07.2021 | 12:00

зомбираните гербераст да млъкнат.Или си дрогиран?

Отговори
10 21

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?