Следвайте ни

Д-р Мими Виткова: Обърнахме здравната система на сергия

viber icon

Легловият фонд е напълно достатъчен, за да поеме доста по-голямо натоварване с COVID-19 пациенти. В момента го използваме нерационално, проблемът на системата е друг. Това мнение изрази пред БНР бившият здравен министър Мими Виткова.

От чужбина не чуваме да е блокирана системата от нежелание да работи с тази патология, докато у нас това го чуваме непрекъснато, заяви Виткова.

„Искаш или не искаш да работиш – трябва да работиш, ти си завършил медицина. Нима когато е имало предишни епидемични взривове, нашите колеги са били по-образовани? И са се справяли с тях. Полиомиелити и какви ли не инфекциозни заболявания са връхлитали света“, коментира тя в предаването „Преди всички".

Системата отдавна е блокирана, в момента тази блокировка е на показ на обществото, смята бившият здравен министър. По думите на Виткова този блокаж се е получил преди повече от 20 години. „Когато я направихме сергия, всички станаха търговци, насила ги направихме търговци всички лекари и всички лечебни заведения и оставихме пазара да решава най-сложните проблеми“.

„Когато сме пуснали търговците в храма, няма храм“, допълни тя. „Пазарът в здравеопазването не работи. Това го доказва сегашната епидемия.“

Със заканителни жестове и заплахи няма да решим проблема, заяви Виткова, визирайки намеренията на здравния министър проф. Костадин Ангелов да започне обиколка по болниците и да се спре финансирането от НЗОК на лечебните заведения, които отказват да приемат пациенти с коронавирус.

В огромен дефицит сме на медицински сестри, посочи Мими Виткова във връзка със заявеното от Костадин Ангелов, че той самият ще влезе да лекува болни с Covid-19 и ще призове и депутати лекари да направят това. „У нас медицинските сестри са наполовина от необходимия брой, даже под половината. Хубаво, ще влезе здравният министър и 10 депутати. А сестри откъде ще намерим?“

Мими Виткова смята лятото за пропиляно за организация на здравната система, за да е готова наесен. „Така че да е ясно къде, какви и колко легла ще се разкриват. Сега започва тепърва спорът.“.

„Блокирането на лечението на останалите заболявания не е с по-малък риск, отколкото дефицитът на легла за Covid“, предупреди още Виткова.

„Претоварваме болничната система от незнание. Наистина е трагедия - личният лекар остана лекар на телефона. В редица страни т.нар. извънболнична помощ е ангажирана именно с пациентите, които са на домашно лечение“, подчерта Мими Виткова. „Даже контактните лица, които остават вкъщи – те не знаят какво да правят: да се тестват ли, да не се ли тестват…“

„Системата и държавата ни е в пълен хаос. Това е загубеното време. Това би трябвало да е сериозна поука за нас“, категорична е Мими Виткова.  

„Спряхме плановите операции преди да затворим нощните заведения и това е ужасно несправедливо“, коментира бившият здравен министър и добави:

„Не ми се ще да изпаднем в ситуация да избираме между живота и глада.“ 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Ццц

Ццц

02.11.2020 | 23:52

Нали искахте пазарна икономика, а сега напазарувайте се икономично, наливайте пари за здраве в частните болници

Отговори
0 0
Истинска  сергия

Истинска сергия

02.11.2020 | 11:23

Ама нека се изнесат данни колло процента от изразходваните пари отиват конкретно за здраве и за лекуване?По обезличена система от здравната няма.Освен това се допуска често избирателния метод.Здравноосигурителната каса може да изнася тези данни.Сигурно някои добросъвестни хора ще са уплашени ако се разбере наистина истината.

Отговори
3 0
Народ

Народ

02.11.2020 | 11:14

Вместо да даваш акъл,влизай вътре! Всички министри,депутати с медицинско образование да са в ковид отделенията. Тези без такава,начело с премиер и президент-доброволци! Щом няма адекватни мерки, лекари,сестри вие т.ъпани ще работите в болниците!

Отговори
5 1
Лицемерка!

Лицемерка!

02.11.2020 | 10:40

Обаче лапа кинтите на хората през т.нар. здравно допълнително застраховане, нали!

Отговори
7 1
ЗАЩО???

ЗАЩО???

02.11.2020 | 09:32

Защо трябва да слушаме мнението на това червено изкопаемо от правителството на Виденов?? Системата е такава ТОЧНО ЗАРАДИ ЧЕРВЕНИТЕ МЕТАСТАЗИ В НЕЯ!!!

Отговори
6 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?