46
Следвайте ни

Д-р Милен Врабевски стартира кампанията "Де е България"

viber icon

Фондация „Българска Памет” и нейния председател д-р Милен Врабевски, стартират социалната кампания „Де е България“, посветена на българите от историческата ни диаспора, които са останали извън пределите на страната не по свое желание.

По време на кампанията екипът на фондацията ще запознае аудиторията с начина  на живот и неподправената любов към България на българите от най-многобройните ни историческите диаспори – тези в Украйна, Молдова, Македония, Сърбия и Албания.

Кампанията на фондацията „Де е България?“ цели да се превърне в онова деликатно напомняне към държавата и българските граждани, че съществува и една друга България, останала завинаги извън физическите граници на нашата Родина, но запечатана вовеки в родовите спомени на българите.

„ Когато за първи път посетих България, почувствах, че си идвам вкъщи, че съм там, където трябва да бъда. Сякаш откакто съм се родил, съм бил на гости‘‘, споделя в свой разказ за живота като част от диаспората  Димитър Романов, роден в Молдова.

„Това е една забравена България, чието малко, но горящо огънче, е способно да се превърне в пламък, ако му бъде дадена възможност да стане пълноценна част от живота на страната ни“, разказва д-р Милен Врабевски за българската историческа диаспора. Най-мащабният проект в подкрепа на тази кауза е традиционният семинар, който Фондация „Българска Памет” организира всяка година под формата на образователна инициатива за европейска интеграция на младите ни сънародници от историческата диаспора. За 14 години семинарът вече има цели 26 издания. 

„През 2007 г. за пръв път посетих Болградската гимназия в Украйна. Срещнахме немалка група българчета в двора на училището. Помолих ги да ми кажат какво да им донесем от България, а те отговориха в хор: „Благодарим Ви, но всичко си имаме. Искаме просто да видим нашата България!“. Веднага вдигнах телефона и организирах всичко. След месец вече бяха в България на първото финансирано от мен семинарно занятие под формата на пътешествие из Прародината“, разказва д-р Врабевски за началото на мащабната идея.

Семинарите са основният, но не и единственият начин, по който Фондация Българска Памет полага усилия за това българската диаспора да се чувства като неизменна част от България. Инвестицията в сънародниците, които не по свое желание са останали извън пределите на България, през годините се изразява в наградни фондове за посещение в страната ни, в Европейския парламент, в грижа за студенти от диаспората, които са избрани да учат в България, в социално подпомагане на отлични ученици, финансиране на разходи за лечение и др.

По инициатива на д-р Врабевски през 2019 г. се организира и първата в историята среща на директорите на училища от България и Македония.

Още през 2008 и 2009-та година д-р Врабевски изпраща пълни тир с български учебници, предназначени за училищата в Украйна и Молдова.   

Даренията към регионите с преобладаващо българско насление, част от диаспората, продължават и през следващите години, а най-големите от тях се осъществяват през последните две – Милен Врабевски финансира обособяването на няколко компютърни зали в училища в Албания и Македония, закупува пожарна кола, линейка и автомобил за социален патронаж за Пустец в Албания.

В разгара на пандемията от Covid-19, през април 2020 г., д-р Врабевски закупува предпазни средства за лекарите на първа линия от Република Северна Македония. Те са предназначени за градовете Струмица, Делчево и Свети Никола.  Бяха открити два ваксинационни центъра на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково. На двата пункта бяха поставени повече от 5000 ваксини;

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?