Следвайте ни

Д-р Ботев: Коронакризата може да продължи до 2022-2023 година

viber icon

Голяма част от хората са прекарали някаква форма на коронавирус и изобщо няма да се заразят с него. Става въпрос за 40% от населението на света. Това каза в „Денят започва с Георги Любенов“ хематологът д-р Чавдар Ботев. 

„Той все пак се променя и нещата може да се променят. Следващата ни стъпка е да видим колко са преболедувалите. В България те са два пъти повече от болните и това може да се провери с тестове за антитела“, каза той. 

За големите държави, които за извършили много мощна ваксинация кризата с коронавируса ще бъде овладяна през септември.

„Ще се създаде една група мощни държави, където това е преодоляно, а за другите тя ще приключи чак през 2022-2023 година“, каза д-р Ботев. 

В момента производителите казват, че ще има два вида ваксини срещу коронавирус – едните трябва да се правят през 6 месеца, а другите веднъж на  1 година. „Добре е всяка следваща да е от различен тип. Да не повтаряме един и същи тип“, подчерта д-р Ботев.

Ако едната година се използва една ваксина, а на другата същата, това може да доведе до алергозация. „Трябва да изберем по-малкото зло – ситуацията е такава“, подчерта д-р Ботев.

Хематологът отрече легендата, че хората от кръвна група „0“ не боледуват от коронавируса. „Разболяват се хора от всички кръвни групи. Хората с кръвна група „А“ и „АВ“ го прекарват обаче по-тежко“, потвърди той.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Всички  доктори

Всички доктори

07.03.2021 | 10:59

В България говорят на различни езици. И повечто от приказките им са с хипотези. Мисля че по земна наука от медицината няма. Което и дава право да е най напреднала. ноо и големи учени признават че тя е най изостаналата наука.и с най много професори.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?