Следвайте ни

Д-р Аспарух Илиев: Ваксинираните не могат да се заразят с COVID-19

viber icon

„По никакъв начин ваксинираните не могат да се заразят с вируса”. Това заяви в ефира на NOVA завеждащият лабораторията по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев. Медикаментът внася мъничко парченце от вируса в организма, за да може той да започне да произвежда антитела. Страничните реакции означават, че имунната система реагира адекватно. „Ако няма такива реакции – това също не означава, че тя не работи”, посочи той.

По думите му ваксината не пречи на раково болни хора да се имунизират - напротив, тези пациенти попадат в рискова група и трябва да се защият от COVID-19. По отношение на автоимунните заболявания - медикаментът също не е противопоказен, категоричен е д-р Илиев.


„За съжаление коя ваксина е по-добра е дискусия, която започва се води навсякъде. Това е естествената човешка психика. Тук е мястото на експертите и институциите да кажат, че подобна разлика не води до никъде. Мнението от сегашните проучвания показва, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca. Но този медикамент се прилага успешно във Великобритания, където показва доста по-добри от очакваните резултати”.

По думите на експерта за сега няма конкретни контра индикации за използване на отделните ваксини в отделните рискови групи. По отношение на ваксините на AstraZeneca от Острова показват, че тя има доста добра ефективност при по-възрастните хора.

Рекорд за новозаразени от началото на 2021 г. - 1925 души

“Съпоставени с другите ваксини, с които сме имунизирани в ранна детска възраст, сегашните медикаменти срещу COVID-19 имат малко по-висока честота на абсолютно безобидни странични реакции. Това са главоболие, температура, втрисане. Те преминават в първите 24 до 48 часа. Могат да бъдат блокирани успешно с „Парацетамол” и „Ибупрофен”, посочи експертът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

4656

4656

23.02.2021 | 15:05

Освен ГМО зеленчуци имаме вече и ГМО човеци.

Отговори
2 0
Истински обичащ живота

Истински обичащ живота

23.02.2021 | 10:29

Миналата година се пазихме от вируса, тази от ваксината, а догодина от ваксинираните!

Отговори
4 1
Стига лъжи

Стига лъжи

23.02.2021 | 09:40

Никоя ваксина не пази от вирус, а вие в Марица спрете с пропаганадата. Освен,че има починали вече от ваксините,има и ослепели хора,не си измисляйте а четете повечко. Направете справка в Британската Агенция по Лекарствата, не си съчинявайте. Това е подвеждане и откровена лъжа.

Отговори
5 4
НАБЛЮДАТЕЛ

НАБЛЮДАТЕЛ

23.02.2021 | 09:59

Я Вие направете справка и я покажете, та да ви повярвам, а не повтаряйте нещо казано от балалайки.

Отговори
2 3
сгрешената ваксина

сгрешената ваксина

23.02.2021 | 09:36

"Мнението от сегашните проучвания показва, че сегашните РНК ваксини са доста по-ефективни от тези на AstraZeneca."

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай