Следвайте ни

Цветозар Томов, ЦИК: Разпалват апокалиптични страхове от машинното гласуване

viber icon

Около трудностите с машинния вот се създаде до някъде фалшиво обществено напрежение. Проблемите, които хората срещат с гласуването, са преди всичко психологически. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов пред БНР.  „Тонът на някои политици в кампанията разпалват апокалиптични страхове от машинното гласуване, което всъщност независимо дали го искат или не, е форма на саботаж на изборния процес“, подчерта той.

Томов добави, че около 400 избиратели могат да бъдат обхванати с една машина, а във всички секции над 420 ще има 2 машини.

"Мисля, че даже няма да бъдат пълноценно натоварени машините в по-големите секции. Аз не виждам технически проблем с вота. Проблем може да възникне ако голяма маса избиратели се струпат в края на изборния ден и не гласуват през деня. Бих призовал хората да гласуват по-рано“, посочи говорителят на ЦИК.

Томов заяви, че не е работа на ЦИК да се оплакват от законодателството. „Мисля, че някои проблеми бяха доста трудно решени от ЦИК, поради недостига на време и комисията беше сформирана в навечерието на изборите. Не е добра практика да се променя изборното законодателство в навечерието на избори. Това се случва за пореден път и искрено се надявам за последен. Нещата влизат в релси и изборната администрация ще бъде подготвена за тези избори. Щом на местните избори досега няма сериозни проблеми, за парламентарните ще бъдем още по-подготвени“, подчерта той.

Томов заяви, че разчитат на всички компании и институции, които са ангажирани с изборния процес, защото ЦИК не може да организира сама изборите. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Валл

Валл

27.06.2021 | 18:23

Аз не разбрах само,как ще броят гласовете като няма да се броят разписките излезли от машината,а и как и кой ще попълва протоколите???

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?