Следвайте ни

Covid-19 удари съдебната система: 84 болни съдии, 71 под карантина

viber icon

Софийският районен съд взима допълнителни мерки срещу коронавируса след като огромен брой съдебни служители се заразиха. В съда вече ще се влиза само 20 минути преди делото, а гражданите ще получават и подават документи онлайн

84 съдии и 169 съдебни служители са болни от коронавирус, а под карантина са 71 съдии и 165 съдебни служители. Това сочи справка от съдилищата във връзка с разпространението на COVID - 19, която бе представена на заседанието на съдийската колегия на ВСС. Тя е към 9 ноември, пише 24 часа.

Друга справка сочи, че общо 184 дела са били отложени в периода 1 - 31 октомври.

Съдийската колегия актуализира и правилата за работа на съдилищата в условията на пандемия.

Тя указа на административните ръководители да продължат с изготвянето на график на работа на съдиите и съдебните служители в съда, съобразно обстановка в съответния регион.

Също така в кабинетите да работят не повече от 2-ма съдии и то само, ако е възможно осигуряване на разстояние между тях не по-малко от 2 метра и наличие на възможност за проветряване и постоянна дезинфекция.

Друга мярка е в службите, деловодствата и канцелариите да работят толкова служители, колкото е възможно при спазване на разстояние между тях от минимум 2 метра и при наличие на възможност за проветряване и постоянна дезинфекция.

Задължават се съдиите и съдебните служители, които не са дежурни и в графика за деня, поради това не са в съда, да бъдат на разположение в рамките на работното време, за да могат да се явят при възникнала необходимост.

Във вторник Софийският районен съд пък призовава гражданите и адвокатите да подават и получават книжа и документи дистанционно.

С цел недопускане на струпване на хора, участниците в съдебните заседания се допускат в сградите на съда не по-рано от 20 минути преди началото на заседанието, за което са призовани.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?