ЦИК: Тези местни избори ще са най- тежките

Предстоящите местни избори ще са най-тежките досега. Очаква се отчитането на резултатите да става по-бавно и процесът на приемане на протоколите да е по-дълъг, прогнозира пред БНР говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев. Според него и ЦИК ще бъде натоварена с повече сигнали за проблеми.

"Към момента не бихме могли да кажем, че ще има проблеми в кампанията. Дори се надяваме да няма. Разбира се, ако има, то ще бъдат най-често по въпросите, свързани с публикуването на социологически проучвания във връзка с предизборната кампания, с въпросите, които са свързани с накърняването на права на кандидатите и т.нар. "добри нрави", обобщи Андреев.

ЦИК призова политиците да отправят положителни послания и да спазват правилата в Изборния кодекс, за да няма сигнали и жалби, които да доведат до наказания.

Медийните послания и нарушения

"В рамките на нашата компетентност е, когато мониторингът, който осъществява СЕМ, ни изпрати сигнал, да го разгледаме, да проучим материала и да преценим дали е необходимо да се наложи определена санкция. В голяма част от случаите, в които сме сезирани от граждани и от неправителствени организации за такива нарушения, ги разглеждаме, изискваме материалите по отношение на печатни и онлайн новинарски доставчици, на онлайн новинарски услуги, на медии, за да можем да преценим дали има нарушение. Когато става въпрос за обхвата на Общинската избирателна комисия (ОИК), тоест регионален обхват, тогава те, след като бъдат сезирани, вземат своите решения въз основа на това, което е установено", коментира говорителят на ЦИК.

Андреев изтъкна, че санкциите, предвидени в Изборния кодекс, са между 2500 и 5000 лева, но се повишават при повторно нарушение.

Финансирането на кампаниите

 
"ЦИК няма пряк контрол върху финансирането на предизборната кампания на политическите сили. Това се преценява от Сметната палата. Ние единствено приемаме правилата по отношение на финансирането". каза още Андреев.

Ако постъпи сигнал относно нарушаване на финансирането на предизборната кампания, то Комисията го препраща към Сметната палата, уточни той.

Организацията в СИК

Към момента Секционните избирателни комисии (СИК) още не са назначени, а обучаването на членовете им тепърва предстои. Предвидено е значително увеличение на възнагражденията на председателите и членовете им. От ЦИК се надяват това да спомогне за осигуряване на достатъчно хора в СИК в страната за нормалното протичане на изборите.

"Ще дадем по-високи възнаграждения, но направихме така, че това възнаграждение те да го получат, ако са участвали в изборите, а не в изборния ден да не се явят или впоследствие да се откажат, по време на изборния ден, и това да наложи замяната им с други членове", отбеляза Андреев.

ЦИК в момента създава обучителни материали за нуждите на СИК, включително и за попълване на протоколите.

Традиционен проблем досега е организацията при предаването на изборните книжа в нощта след изборите. Предвиждат се промени за облекчаване на процеса, обясни говорителят на ЦИК.

Как ще се улесни работата на СИК

Изработва се специален софтуерен продукт, който ще улесни работата на секционните избирателни комисии, най-вече да проверяват дали имат грешки при протоколите, заяви на 26 септември вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти. По думите му това са най-сложните избори заради обема числа, който трябва да се обработят, особено в София, затова се взимат всички възможни мерки да не се повтаря ситуацията с "Арена Армеец" от 2015 г.

Променен е Изборният кодекс, организацията по приемането на книжата, увеличен е съставът на Общинската избирателна комисия, ще има много повече специалисти. "Всичко, което е можело да се направи, е в ход, и се надявам изборният процес да е безпроблемен", добави Дончев.

Източник: Dir.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?