2374
Следвайте ни

ЦИК свали имунитета на Боян Расате

viber icon

Централната избирателна комисия свали имунитета на кандидата за президент Боян Станков - Расате по искане на главния прокурор Иван Гешев. 

Решението, с което ЦИК даде разрешение за привличане на Расате като обвиняем, гласуваха 11 членове на комисията.

По-рано днес главният прокурор внесе мотивирано искане до ЦИК за сваляне на имунитета на Боян Станков-Расате, издигнат от инициативен комитет като независим кандидат за президент в изборите на 14 ноември. Искането е изготвено след направено предложение от прокурор от Софийска градска прокуратура. Досъдебното производство е започнато в 5 РПУ-София под надзора на Софийска районна прокуратура и впоследствие е изпратено по компетентност на СГП. Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на СГП.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 30 октомври 2021 г. Боян Станков в съучастие като извършител с други неустановени лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които се отличават с изключителна дързост - престъпление по чл. 325, ал. 2 от НК.

Събраните доказателства са достатъчни по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на обвинение спрямо него. Установено е, че на 30.10.2021 г. около 17,30 ч той заедно с група лица влезли в офис на фондация на бул. "Княз Ал. Дондуков" в София и започнали да крещят, да събарят мебели и да пръскат стените със спрей.

Като кандидат за президент Боян Расате е "лице с имунитет" и с оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на ЦИК.

В същото време няколко организации протестират пред Съдебната палата в София срещу случаите на хомофобски прояви. Пред БТА протестиращи обясниха, че конкретен повод за недоволството им е нападението над общностен център "Рейнбоу хъб" в столицата вчера.

 

Организатори на събитието са "Рейнбоу хъб", "София Прайд", Фондация "Билитис", Фондация "ГЛАС", Младежка ЛГБТ организация "Действие", Колектив "Феминистки мобилизации" и Фондация "Single Step".

Снимка: БТА

За свалянето на имунитета на Боян Станков-Расате настояваха и самите организации през днешния ден. "Това е поредната недопустима, хомофобска атака за тази година", заявяват още организаторите на протеста. Те призовават и за промени в Наказателния кодекс, където да се предвидят състави за престъпления от хомофобски и трансфобски подбуди.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ИВАН

ИВАН

02.11.2021 | 05:31

СЕГА СЪДЪТ ТРЯБВА ДА МУ СТОВАРИ ЕДИН ПРАВОРАЗДАВАТЕЛЕН ПАРЕН ЧУК В В ГЛАВОНДЕРАТА,СИРЕЧ-ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА.НЕКА ДА Е 3 МЕСЕЦА,НО ЕФЕКТИВНА...

Отговори
1 1
Ванчето

Ванчето

01.11.2021 | 20:25

Крайно време беше това леке да си получи заслуженото!

Отговори
2 3
Майна

Майна

02.11.2021 | 01:20

Да го ту-ра в на майка ти ПУ-тка-та бо-кл-ук хомосек-суален деградирал ционистки болшевишки антибългарски . РАСАТЕ ПРЕЗИДЕНТ

Отговори
2 0
Мимето

Мимето

01.11.2021 | 20:07

Бай Ганя либерала почна изборите

Отговори
1 4
Другата гледна точка

Другата гледна точка

01.11.2021 | 21:49

По-скоро Данко Хаирсъзина започна изборна кампания...

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?