1939
Следвайте ни

ЦИК с ново решение за преброяването на контролните разписки от машинния вот

viber icon

На заседание тази вечер Централната избирателна комисия излезе с ново решение - 100 % преброяване на контролните разписки от машинния вот от Секционните избирателни комисии.  Първоначално обявеното решение беше, че преброяване на контролните разписки от машините ще има само в 30 % от секциите.

Предложението направи заместник-председателят на комисията Емил Войнов и след дълга и бурна дискусия при гласуването то бе подкрепено от 12 от 15-те членове на ЦИК. Основният мотив бе създалата се ситуация с допълнителните машини за гласуване, собственост на Сиела Норма. Войнов обясни решението:

"Във връзка със създаденото напрежение в обществото през носените дни покрай разкритията за допълнителни 427 машини, което е изцяло заслуга на изпълнителя "Сиела Норма" и с оглед гарантиране доверието в изборния процес".

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова също коментира че ситуацията е безпрецедентна и трябва да се възстанови доверието в машинния вот.

"Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината. Това преброяване не влияе на изборния резултат".

Двамата говорители на ЦИК - Росица Матева и Цветозар Томов гласуваха против, защото не бе възприето тяхното предложение да се броят 100 % разписките, но от ЦИК. Томов подчерта, че преуморените членове на секционните комисии ще допуснат грешки при ръчното броене, а в чужбина това ще създаде много затруднения при 100-процентното броене.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Нали

Нали

13.11.2021 | 12:40

Намериха нерегистрираните машини заедно с "редовните" на едно място! А откъде да сме сигурни, че машините вече не са подменени с манипулиран софтуер? Боко Рашковото МВР много бързо ги изнесе от склада и потули случая! ЦИК трябва да отмени изцяло машинния вот на територията на Пловдив, София и Благоевград!

Отговори
7 2
Не става така ве чифуте

Не става така ве чифуте

13.11.2021 | 07:16

Това е много радостно че сте ранобудни чифутски караконджоли Надявам се че сте станали рано за да избродирате със информирано съгласие жълтите звездички и събиране на бохчите Така ако бяхте ранобудни да станете и да фанете мотиките може би съдбата щеще да бъде по благосклонна към вас Може и някой слънчев ден и избори да спечелите в някоя Обетована земя Ама не и в България Със ранобудни минуси тракани по клавиатурата на компота не става

Отговори
2 4
Еднопосочен билет

Еднопосочен билет

13.11.2021 | 05:54

Учаквам всички чифути сабахлянта на 15 11 с бохчите на трети челен коловоз готови за една дълга скурзия на майната си И да бъдат по желание със жълтите звездички извезани по желание и информирано съгласие Заповед на министъра на Вътрешните работи и Народното здраве съгласно правилата на СИК На неявилите се глоба от 17 милиарда шекела приравнени към курса на първото Чейнч бюро курс купува курс продава и три доживотни присъди по Хамериканското законодателство на окръг Масатанаджуджетата За нейзпълнение на информираното съгласие Разстрел

Отговори
4 8
Нали

Нали

13.11.2021 | 12:42

Теб явно са те eбали евреите!

Отговори
4 1
Първа неофициална информация

Първа неофициална информация

13.11.2021 | 03:08

Разкритите нерегистрирани машини са с същите серийни номера като тези предвидени за София, Пловдив и Варна. Подготвяла се е чутовна манипулация на вота. Какво още чакаме да изчезнем и да свалим Радев и Рашков? Радев изобщо не заслужава да се яви на избори а можем само да гадаем с колко е била ощетена ГЕРБ на предишните избори.

Отговори
13 8
Горазд

Горазд

13.11.2021 | 02:14

Миличките те, щяли да се преуморят и щяли грешки да правят. Това е изборен ден а не “събота късен следобед”. А пък ако има и една квитанция разлика от протокола и броя на бележките, направо да хващаме сопите и да ги почваме летеца, Мая, Гнома и учиндолския.

Отговори
15 5
Голяма

Голяма

12.11.2021 | 22:53

Преумора ще имат . Скапаняци . Да се брои всичко и фатмака да го духа . Още в неделя вечерта ще реве . А на балотажа ще види как идва Гешев да си говори с него .

Отговори
19 7
Очаквам

Очаквам

13.11.2021 | 02:35

Радев да избяга позорно от България!

Отговори
12 5
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

12.11.2021 | 22:17

Jyliii11g 87g 30g.,⛄☃️⛄️⛱️⛱️️️

Отговори
1 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?