Следвайте ни

ЦИК разреши до 3 млн. лв. на партия за предизборна агитация

viber icon

До 3 млн. лв. за агитация ще могат да харчат партиите и коалициите, които ще участват на предсрочните парламентарни избори на 11 юли, реши ЦИК.

До 200 000 лв. пък имат право да похарчат за кампанията инициативните комитети, които ще издигат независими кандидати за депутати.

Предизборната кампания може да се финансира със собствени средства на партиите, коалициите, партии и членовете на инициативните комитети, на регистрираните кандидати, както и с дарения от физически лица. Разходваните средства за други избори през 2021 г. няма да се вземат предвид, пише 24 часа.

Забранява се получаването на анонимни дарения, от фирми, чужденци, религиозни институции.

По време на кампанията, която стартира на 11 юни и приключва в полунощ на 9 юли, се забранява безплатното използване на публичен административен ресурс - бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи – държавна или общинска собственост.

Ако общият размер на дарението от едно физическо или юридическо лице надхвърли една минимална работна заплата, дарителят трябва да представи декларация по образец за произхода на средствата. Същото се отнася и за даренията, направени от кандидати.

Всички плащания по кампанията над 1000 лв. трябва да са през банка.

Агитацията се води на български език, а при събранията трябва да се спазват здравните мерки. И този път правилата за агитация не важат за социалните мрежи, фейсбук, туитър и личните блогове, тъй като те не са медийни услуги.

Медийни пакети в размер на 40 000 лв. с ДДС имат право да получат партии и коалиции, които са регистрирали кандидати за депутати във всички изборни райони и нямат държавна субсидия. Инициативните комитети могат да получат до 5000 лв. с ДДС.

В понеделник за изборите в ЦИК се регистрираха “Изправи се! Мутри вън!”, “Българските патриоти - ВМРО, НФСБ и Воля” и коалиция “Ляв съюз за чиста и свята република”, в която влиза и новооснованата от Жан Виденов партия “Лява алтернатива”.

Мая Манолова, Николай Хаджигенов и партийци внесоха в ЦИК 6000 подписа.

Ярък пример за държавническо поведение пък било коалирането на “Воля”, ВМРО и НФСБ за следващите избори, коментира зам.-шефът на “Воля” Пламен Христов. Той, организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов и зам.-шефът на НФСБ Борис Ячев пък внесоха 6333 подписа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?