Следвайте ни

ЦИК назначава председателите на районните избирателни комисии до часове

viber icon

За мен тези избори ще са голямо предизвикателство. Това каза на първия брифинг на новата Централна избирателна комисия председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Машинното гласуване за първи път ще се проведе в толкова голям мащаб – в секции с повече от 300 избиратели гласуването ще е само машинно, заяви Нейкова.

Ще направим всичко възможно на 11 юли да бъдат проведени честни, прозрачни и демократични избори, подчерта тя.

Имаме амбицията днес да назначим всички председатели на районните избирателни комисии, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Тя припомни, че днес започна регистрацията на партии и коалиции за участие в предсрочните избори и частични местни избори. До момента са подадени документи само на една партия за парламентарните избори. Две политически формации пък са подали документи за участие в частичните местни избори.

Ще се опитаме да организираме изборите извън страната така, че те да са по-ефективни, отколкото досега. Надявам се, че ще успеем да го направим, посочи говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Предните избори показаха, че желанието на българите в чужбина да участват в изборите е на незапомнено равнище, надявам се и сега да е така, отбеляза той.

Томов призова медиите да дадат на ЦИК достатъчно време, "зона на спокойствие", за да си свърши Комисията работата.

Заявили сме желание за срещи към институциите в държавата, с които трябва да си взаимодействаме в този процес. Изпратили сме в спешен порядък молба за междуинституционална среща до Министерски съвет, до Държавна агенция "Електронно управление", Министерство на транспорта, Българския институт по метрология, по стандартизация, ДАНС. Ние смятаме, че произвеждането на избори е въпрос, с който е ангажирана държавата, а не само един орган. Ние съзнаваме нашата отговорност, но без съдействието на държавните институции изборите няма как да се случат по начина, по който очаква обществото. ЦИК не разполага с експертиза в тази посока. Нито членовете на ЦИК, нито администрацията разполага с тези специални знания, които са необходими, за да може машинното гласуване да бъде гарантирано по начина, по който изисква Изборният кодекс, както да се гарантира сигурността и надежносттна на системата, заяви Камелия Нейкова. 

По думите ѝ предстои и среща с министъра на вътрешните работи. Тя съобщи, че 10 машини за гласуване все още се намират в полицейски управления.

Трябва да се доуточни и договорът с доставчика на 9600 устройства за гласуване, поясни Нейкова.

Председателят на ЦИК заяви, че ако се окаже, че ще са необходими още машини за гласуването, има финансово обезпечение за това. Към момента обаче ЦИК не е приела условията, по които ще се достави допълнителния брой машини.

На 15 юни изтича срокът за подаване на заявления за гласуване извън страната, след което ЦИК ще вземе решение за разкриване на секциите в чужбина, уточни Цветозар Томов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?