Следвайте ни

ЦИК: Избори 2 в 1 са възможни с подкрепа на институциите ВИДЕО

viber icon

Среща между президента Румен Радев и ЦИК се провежда в Президентството. 

 На нея се разглеждат въпросите за видовете избори, стойността и вероятността за закупуване на нови машини.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова разясни, че комисията ще вземе необходимите решения за изборите, в зависимост от вида, в който ще се проведат - дали ще са индивидуални, или 2 в 1.

"В случай, че изборите се проведат на различни дати, тоест индивидуални, нашата препоръка между отделните видове избори да има минимум 2 седмици разстояние. . Защото в противен случай поемаме риска да не се справим технологично ако времето е по-кратко", допълни Камелия Нейкова.

Ако имаме избори 2 в 1,  ЦИК ще преразгледа решенията си, за да бъде по-лесно на избирателите, и всичко да е по-ясно", допълни тя.

Освен организационните решения, е необходимо да се наблегне и на договорните със "Сиела Норма". Не е изпълнен изцяло договорът между нас и тях. Надяваме се този въпрос най-скоро да приключи", обясни председателката на ЦИК.

На срещата президентът Румен Радев засегна и финансовия въпрос за стойността на изборите и в двата варианта на провеждане.

Нейкова изрази мнение, че не е оптимистично настроена изборите 2 в 1 да излязат по-евтино от тези, проведени индивидуално. Тя даде за пример сумата, която е похарчена на предходните - около 57 млн. лева. 

"Не мога да кажа категорично, че изборите ще са по-евтини от индивидуалните. Просто решенията на ЦИК ще са различни. Само логистиката ще е извършена веднъж. И някои разходи ще бъдат оптимизирани", разясни Нейкова.

Ако изборите се проведат 2 в 1, то ще е необходимо да се осигурят 12 хиляди машини, за да може избирателят да разполага с технологично време, допълниха от комисията.

И  президентът, и председателят на ЦИК са на мнение, че избори 2 в 1 са възможни, ако се осигури необходимата финансова и логистична подкрепа от институциите.

Очаквайте подробности! 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?