2374
Следвайте ни

Чудото на интернет: Открадната икона се върна в манастир след 24 години

viber icon

Манастир си върна икона, открадната преди четвърт век.

През 1997 г. една голяма част от иконите в Присовския манастир „Св. Архангел Михаил” край град Дебелец били задигнати, а полицията тогава така и не успяла да намери крадеца и да върне светите изображения. Сред старите изчезнали икони била и тази с изображението на Свети Йоан Предтеча, съобщи БНР.

Докато сърфирал в интернет младият учител по история и спомоществовател на манастира Йордан Райков попаднал на продаваща се стара икона с изображението на същия светец, която му се сторила някак позната. При проверката се оказало, че това е същата икона, открадната през 1997 г. Тя е върната на манастира и вече е поставена отново на мястото си в реставрирания иконостас.

Присовския манастир е един от най-старите манастири в търновската епархия. Според преданието той е създаден от братята Асеневци в памет на загиналите български воини в битката срещу Исак Ангел, която се провела на Архангеловден. По време на турското нашествие манастирът е опожарен, но след това отново е възстановен и дълго време е функционирал като книжовна школа. По време на Търновските въстания в края на 17-ти век той отново е разрушен. Възстановен е в средата на 19-ти век с пари и доброволен труд на хора не само от Търново и околните села Дебелец и Присово, но и от Габрово, Дряново и Севлиево. В годините до Освобождението манастирът е служил за укритие на хайдути и революционери. Тук е отсядал и Апостолът на свободата Васил Левски.
След 9 септември 1944 г. комунистите превръщат част от Божията обител в Център за настаняване на душевно болни. Така в продължение на десетилетия монаси и психично болни са принудени да обитават едно и също място. Днес манастирът още е в процес на възстановяване, но в него се извършват и служби.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?